Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistul belgian Wilson Fache, recompensat cu premiul Albert Londres 2023

RTBF
Wilson Fache

Jurnalistul belgian Wilson Fache a fost recompensat luni cu premiul Albert Londres, cel mai prestigios trofeu atribuit în universul jurnalismului francez şi considerat un echivalent francez al premiilor Pulitzer, ajuns la cea de-a 85-a ediţie, pentru reportajele sale despre Afganistan, Autogara din Tel Aviv şi Ucraina, a anunţat juriul, citat de AFP, scrie AGERPRES.

Pe lângă categoria regină, presa scrisă, cel de-al 39-lea premiu Albert Londres pentru Audiovizual i-a fost decernat jurnalistei Helene Lam Trong pentru documentarul "Daech, les enfants fantomes" (difuzat de postul France 5), despre copiii unor jihadişti francezi care trăiesc în Siria.

Premiul Albert Londres pentru Carte, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, i-a revenit lui Nicholas Legendre pentru volumul "Silence dans les champs" (publicat de editura Arthaud), o anchetă despre sectorul agroindustrial din Bretania.

Cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a acestor premii (care nu au fost decernate între 1940 şi 1945), juriul, compus din foşti câştigători, s-a reunit la Vichy, oraşul din centrul Franţei în care s-a născut Albert Londres (1884-1932), considerat părintele reportajului modern.

Premiul care îi poartă numele a fost decernat pentru prima dată în 1933 şi i-a revenit atunci lui Emile Condroyer pentru reportajele sale publicate în cotidianul Le Journal.

Reportajele laureatului din 2023, Wilson Fache, au apărut în cotidianul francez Liberation (despre Afganistan), în cel belgian L'Echo (despre Afganistan şi Ucraina) şi în revista franceză Mouvement (despre Autogara din Tel Aviv).

Juriul a salutat "penelul rar" al jurnalistului belgian în vârstă de 31 de ani, "talentul său evocator" şi "capacitatea lui de a transpune publicul într-o atmosferă specifică".

Jurnalist independent, Wilson Fache acoperă subiecte din Orientul Mijlociu şi marile actualităţi internaţionale pentru numeroase companii mass-media: RTBF, RFI, Liberation, L'Orient-Le Jour, RTS, RTL.

Premiul Albert Londres pentru Audiovizual a fost creat în 1985, iar cel pentru "carte de anchetă şi reportaj" a fost înfiinţat în 2017.

Cei trei laureaţi primesc şi câte un cec în valoare de 5.000 de euro.

Pentru a putea fi nominalizaţi la premiul Albert Londres, candidaţii trebuie să fie francofoni şi să aibă vârsta de cel puţin 41 de ani.

Nu este necesară o legitimaţie de presă pentru a participa la acest premiu, care este deschis tuturor tipurilor de presă (afaceri, politică, sport, cultură, etc.).

Jurnaliştii se pot înscrie şi cu titlu individual: nu este necesar ca finaliştii să fie recomandaţi de un ziar, un radiodifuzor, o companie de producţie sau o editură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.