Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția americană a decis achitarea tânărului care a ucis doi protestatari antirasiști / Biden se declară furios, dar cere respectarea deciziei (VIDEO)

US Justice
justitie SUA usa justice

Tânărul american Kyle Rittenhouse, de 18 ani, care a împușcat două persoane și a rănit o a treia la proteste antirasiste (BLM) din august 2020 la Kenosha, a fost achitat vineri după un proces foarte urmărit în Statele Unite, potrivit AFP.

Cei doisprezece jurați l-au declarat „nevinovat” pentru cele cinci acuzații, inclusiv crimă, în a patra zi a deliberărilor lor.

„Nu am greșit cu nimic, doar m-am apărat”, a pledat el, în lacrimi, în timpul procesului său, asigurând că a tras după ce a fost urmărit și atacat de acești trei bărbați - toți albi ca el.

În timpul procesului de două săptămâni, Kyle Rittenhouse a fost liber, susținătorii plătindu-i o cauțiune de 2 milioane de dolari.

El a fost descris în mod regulat drept „erou” sau „patriot” de către mass-media ultraconservatoare și, vineri, mai mulți aleși republicani au salutat achitarea lui. „S-a făcut dreptate”, a scris pe Twitter senatorul Wisconsin Ron Johnson.

Președintele Joe Biden a spus că este „îngrijorat și furios”, dar le-a cerut americanilor să respecte decizia juriului: „Facem apel la toată lumea să-și exprime opiniile în mod pașnic, respectând legea”.

Pentru a evita posibile proteste violente, guvernatorul Wisconsin, Tony Evers, a cerut ca 500 de soldați ai Gărzii Naționale să fie gata să intervină. Joe Biden a spus că a oferit sprijinul forțelor federale.

Reacția comunității afro-americane: "Justiție cu două viteze"

În schimb, pentru susținătorii unei mai bune reglementări a armelor de foc, acesta întruchipează excesele dreptului la autoapărare.

„Că un adolescent poate (...) împușca trei persoane, ucigând doi, fără nicio consecință penală este o renegare a dreptății”, a spus Shannon Watts, fondatoarea grupului Moms care cere măsuri.

Printre susținătorii comunității afro-americane, amărăciunea era la fel de palpabilă.

„Acesta este un nou exemplu de justiție cu două viteze în America”, a spus avocatul Ben Crump, care a apărat multe victime ale violenței poliției și familiile acestora. Dacă Kyle Rittenhouse „ar fi fost negru, dezbaterile și rezultatul lor ar fi fost foarte diferite”, a spus el.

„Tocmai am asistat la validarea actelor teroriste de către un sistem construit pe supremația albă”, a adăugat Colin Kaepernick, fostul star de fotbal american cunoscut pentru că a îngenuncheat în timpul imnului național în semn de solidaritate cu afro-americanii uciși de poliție.

Cum s-au desfășurat lucrurile

Pe 23 august 2020, după ce un afro-american a fost împușcat de șapte ori de către un polițist din Kenosha, Wisconsin, protestatari furioși au ieșit pe străzi, declanșând un val de demonstrații violente. În a treia noapte a protestelor un adolescent în vârstă de 17 ani, care purta o armă la umăr, a fost atacat de mai mulți protestatari furioși, iar acesta a tras asupra lor cu o armă semiautomată, ucigând doi dintre aceștia și rănind grav un al treilea.

Acesta a fost arestat imediat la locuința mamei sale din Antioch, Illinois, aflat la 30 de minute distanță de Kenosha, fiind acuzat de omor calificat. Acesta le-a declarat jurnaliștilor că este „meseria” sa să apere clădiri și să ofere asistență medicală protestatarilor.

Adolescentul a fost surprins de mai multe înregistrări video în timpul acelei seri. Într-o primă instanță vorbește cu ofițeri de poliție care îi oferă apă. Mai târziu este filmat în timp ce e urmărit de un grup de protestatari, unul din aceștia părând să tragă cu o armă în aer.

Rittenhouse se întoarce să vadă de unde a venit sunetul, moment în care este atacat de o altă persoană. Acesta este momentul în care se pare că adolescentul a împușcat primul bărbat.

ATENTIE: Imagini cu impact emoțional

Următoarele imagini îl surprind alergând în timp ce este urmărit de o mulțime înainte de a cădea la pământ și trage din nou cu arma în timp ce este atacat de mai mulți protestatari care par să-i pună viața în pericol.

Una din persoanele lovite de gloanțe cade la pământ și o alta, care are un pistol asupra sa, fuge, părând rănită. Mai multe focuri de armă sunt auzite în timpul acestui incident.

După al doilea schimb de focuri Rittenhouse este văzut îndreptându-se către dubele poliției cu armele în aer. Un martor este auzit strigând „tipul ăla tocmai i-a împușcat!” dar mașinile de poliție trec mai departe pentru a ajunge la protestatarii răniți.

Kyle Rittenhouse, pasionat de arme și apărător al polițiștilor

Conturile sale de pe platformele social media indică o fascinație legată de poliție care datează de mai mulți ani.

Acesta a postat o fotografie cu rama „Blue Lives Matter” (Viețile Albastre Contează, o referință la culoarea uniformelor polițiștilor americani) - o mișcare care susține fervent forțele de ordine, susținătorii acesteia confruntându-se adesea cu protestatarii Black Lives Matter.

Mai multe postări ale sale onorează ofițeri de poliție uciși în timpul serviciului iar acesta a publicat mai multe fotografii cu el purtând uniforme de poliție, fiind un fost membru al unui program pentru cadeți al poliției locale.

Armele sunt o altă pasiune a sa, mai multe fotografii arătându-l pozând cu arme, trăgând la țintă și asamblând o armă de asalt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.