Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia americană anunţă inculparea a şapte agenţi GRU, în cadrul unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Justiţia americană a anunţat joi inculparea a şapte presupuşi agenţi din serviciul militar rus de informaţii GRU, în cadrul unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului şi denunţată de mai multe ţări occidentale, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aceste inculpări vizează patru agenţi ruşi a căror expulzare a fost anunţată joi de Olanda, care-i acuză că au încercat să pirateze sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, a anunţat adjunctul secretarului american al Justiţiei însărcinat cu securitatea naţională John Demers.

Cei şapte agenţi sunt urmăriţi de Statele Unite cu privire la faptul că au piratat instanţe sportive internaţionale, inclusiv Agenţia Mondială Antidopaj (AMA), Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), Federaţiile Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi de Atletism (IAAF) sau Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS), dar şi peste 30 de instanţe naţionale, între care agenţiile antidopaj canadiană şi americană.

Ei au vizat de asemenea grupul american Westinghouse, care furnizează combustibil nuclear centralelor ucrainene.

Ei sunt inculpaţi de spălare de bani, fraudă bancară, fraudă informatică şi uzurpare de identitate. Faptele au fost comise din decembrie 2014 în mai 2018, potrivit actului de acuzare.

Operaţiunile ”vizau accese sofisticate, continue şi neautorizate la reţele informatice ale victimelor în vederea furtului unor informaţii de ordin privat sau sensibil”, a precizat Demers.

Citește și: China l-a acuzat pe Mike Pence că a calomniat țara cu acuzații 'nefondate', după ce a ținut un discurs la Washington

Ei ar fi furat astfel coduri de acces ale unor membri ai unor organizaţii sportive, pentru a-şi procura documente cu privire la lupta antidopaj, dosare medicale sau informaţii despre proceduri antidopaj.

Aceste informaţii sensibile au fost comunicate celebrului grup de hackeri "Fancy Bear" - considerat a fi controlat de serviciile ruse de informaţii. Hackerii au difuzat, ulterior, aceste documente unor jurnalişti în cadrul unei campanii de dezinformare.

AMA a suspendat în 2015 Agenţia rusă antidopaj (RUSADA) ca represalii faţă de rolul său motor în sistemul de dopaj de stat care domina sportul rus în perioada 2011-2015.

Anumite documente AMA furnizate presei ”au fost modificate” cu scopul de a ”susţine tezele Guvernului rus”, se arată în actul de acuzare.

Trei dintre cei şapte ruşi inculpaţi fac parte dintre cei 12 conducători inculpaţi în iulie de procurorul special Robert Mueller cu privire la amestecul în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Cele două dosare sunt distincte, însă se întrepătrund, a subliniat John Demers.

Acest anunţ a fost făcut după ce Olanda, Australia, Marea Britanie, NATO şi Uniunea Europeană (UE) au acuzat de asemenea Mocova de atacuri cibernetice.

Guvernul canadian a anunţat joi că AMA, cu sediul la Montréal, a făcut obiectul unui atac cibernetic, iar GRU este ”foarte probabil responsabil”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.