Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia britanică refuză să-i acorde imunitate fostului rege Juan Carlos, acuzat de hărţuire

El País
Juan Carlos I

Înalta Curte din Londra a refuzat joi să-i acorde fostului rege al Spaniei, Juan Carlos, imunitatea conferită de statutul său de membru al familiei regale, aşa cum acesta solicitase, într-un proces pentru hărţuire iniţiat de o fostă iubită, relatează AFP.

"Indiferent de statutul de care dispune inculpatul în baza legislaţiei şi Constituţiei spaniole, el nu mai este un 'suveran' sau 'şef de stat' care să-i ofere imunitate personală", a afirmat instanţa, care a precizat că presupusa hărţuire de care este acuzat "nu intră în sfera unei activităţi guvernamentale sau suverane".

O nouă audiere a fost stabilită pentru 29 martie, potrivit Agerpres.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, în vârstă de 58 de ani, o femeie de afaceri daneză, i-a intentat proces fostului rege Juan Carlos la Înalta Curte din Londra pentru a obţine despăgubiri pentru presupuse fapte de hărţuire.

Potrivit documentelor prezentate de avocaţii femeii, ea a avut o "relaţie romantică intimă" cu fostul monarh între 2004 şi 2009. După despărţirea lor, aceştia au rămas prieteni o vreme, înainte ca Juan Carlos să încerce să reaprindă relaţia lor.

După ce femeia de afaceri "i-a arătat în mod clar refuzul", fostul rege, în vârstă de 84 de ani, a adoptat un "comportament asemănător hărţuirii", a afirmat ea, acuzându-l că "a organizat" o serie de acte răuvoitoare, provocându-i "stres şi anxietate" .

Fostul rege, care a abdicat în 2014 şi a trăit în exil în Emiratele Arabe Unite din 2020, a respins aceste acuzaţii.

"Hotărârea de astăzi demonstrează că inculpatul nu se poate ascunde în spatele vreunei poziţii, puteri sau privilegii pentru a evita această procedură", a declarat Robin Rathmell, avocatul Corinnei zu Sayn-Wittgenstein.

Decizia justiţiei britanice este o înfrângere pentru Juan Carlos, în condiţiile în care justiţia spaniolă a clasat, fără urmărire, la începutul lunii martie, trei anchete care îl vizau, în special pentru corupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.