Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția bulgară nu e deloc impresionată de numele de Kovesi. Primul proces de corupție al Parchetului European s-a soldat cu un semi-eșec

AFP
Laura Codruta Kovesi

Primul proces pe care Parchetul European l-a adus în fața instanței în Bulgaria s-a încheiat cu o sentinţă de 6 luni de închisoare cu suspendare și după ce Curtea de Apel din Sofia s-a pronunțat în a doua instanță.

La sfârşitul lunii iulie 2022, cu câteva zile înainte de a fi închis, Tribunalul Penal Specializat l-a condamnat pe Traian Deliagov la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că în calitate de angajat al Fondului pentru Agricultură a cerut și primit mită în valoare de 5.000 de leva (circa 2.500 de euro - n.trad.). El a fost achitat pentru încă o mită de 5.000 de leva cerută și primită anterior de la aceeași „victimă”, relatează Chasa citat de Rador.

Deliagov a făcut recurs la această senţinţă, iar Parchetul European a protestat. În fața Curții de Apel Sofia, procurorul european delegat Svetlana Şopova a pledat că există dovezi şi pentru prima mită, precum și că pedeapsa este prea blândă. Cei trei judecători de apel acceptă însă că instanța specializată a apreciat corect atât probele din dosar, cât și sentinţa pentru Deliagov.

Potrivit acestora, prima mită invocată de acuzare a rămas nedovedită.

Aceasta înseamnă că nu este vorba de o activitate infracțională complicată, ci doar o singură faptă penală, adaugă instanța. Inculpatul poate fi găsit vinovat doar și numai atunci când învinuirea este dovedită fără dubii, se mai arată în hotărârea judecătorească. Din acesta rezultă că pentru prima mită acuzarea are doar mărturia izolată a unui singur martor.

În afară de asta, judecătorii nu au fost de acord cu afirmaţiile acuzării, conform căreia pedeapsa de șase luni cu suspendare a fost nejustificat de blândă. Potrivit instanței de apel, această pedeapsă își poate atinge scopurile - e vorba de prevenire generală și specială. Nu este necesar ca Deliagov să fie izolat de societate în închisoare, dimpotrivă - ar trebui să i se ofere posibilitatea de a presta muncă în folosul comunității, abținându-se de la fapte ilegale într-un termen de supraveghere stabilit de instanță, au motivat magistrații.

Ei cred că o sentință eficientă ar putea afecta negativ procesul de formare a conștiinței juridice, precum și să rupă legăturile acestuia cu familia și cu societatea în general, iar aceste conexiuni sunt pentru a repara și a obține un comportament de durată ce nu contravine legii. „Inculpatul Deliagov este o persoană cu o bună educație și calificare, ceea ce presupune că are resurse bune pentru realizarea socială și capacitatea de a-și aduce contribuția la societate după condamnare”, au scris judecătorii Nikolai Djurkovski, Alexander Jeliazkov și Emilia Koleva. Decizia lor nu este una definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă de Casație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.