Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia din Africa de Sud interzice arborarea drapelului din epoca apartheidului

Operation World
Africa de Sud

Justiţia sud-africană a interzis miercuri afişarea în public a drapelului din epoca apartheidului, considerând că este o "instigare la ură" împotriva comunităţii de culoare, anunță AGERPRES.

Judecătorul Phineas Mojapelo de la Înalta Curte din Johannesburg a calificat drept "rasistă şi discriminatorie" arborarea acestui steag, lăsând totodată deschisă posibilitatea de a o face din motive artistice sau educaţionale.

Cei care au fluturat acest steag în public "vor să le amintească negrilor de opresiune, umilire, dezumanizare, de care s-au eliberat şi nu vor să le retrăiască", a explicat judecătorul, citat de France Presse.

Citește și: A ieșit la suprafață! Fosta firmă a lui Dan Barna, bani grei pentru susținătorii #Rezist și USR

"Ei vor să şocheze, să rănească şi să incite la ură împotriva negrilor", a adăugat el în hotărârea sa, răspunzând unei solicitări a Fundaţiei Nelson Mandela, care a sesizat justiţia după o manifestaţie în octombrie 2017 a fermierilor albi denunţând uciderea unora dintre membrii lor, în timpul căreia a fost arborat acest steag.

Din 1928 până în 1994, Africa de Sud a avut ca emblemă naţională cele trei culori orizontale portocaliu, alb şi albastru, cu bandă centrală steagurile britanic, al fostei republici Transvaal şi al fostului stat liber Orange.

Citește și: Radu Banciu reacționează după întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Trump! ‘Viitorul nu sună bine pentru România’

Acest steag, care iniţial simboliza unirea comunităţilor albe afrikaner şi anglofone, a sfârşit prin a fi asociat cu regimul de apartheid de segregare rasială instituit din 1948.

El a fost înlocuit în 1994, data primelor alegeri naţionale non-rasiale, cu drapelul aşa-numit curcubeu.

Tensiunile rasiale rămân ridicate în Africa de Sud, principala putere industrială a continentului, unde inegalitatea a crescut din 1994.

Citește și: Cutremur pe scena politică. PSD, în Opoziție?

Afectată de o puternică criminalitate - în 2018 peste 20.000 de persoane au fost victime ale omorurilor - ţara este de asemenea lovită de şomajul ce ajunge la 27% din populaţia activă, în timp ce corupţia a devenit endemică la vârful statului şi în companiile publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.