Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia din Belgia se ia la trântă cu Guvernul, în lupta cu COVID - A SUSPENDAT închiderea sălilor de spectacol impusă de autorități

ciocanel judecator

Justiţia din Belgia a decis marţi să suspende închiderea sălilor de spectacol care a fost decisă de guvern săptămâna trecută pentru a lupta contra epidemiei de Covid, anunță news.ro.

Autorităţile nu au demonstrat „în ce mod sălile de spectacol din sectorul cultural ar fi deosebit de periculoase pentru sănătatea şi viaţa persoanelor întrucât ar favoriza răspândirea coronavirusului, până la punctul în care este necesar să se dispună închiderea acestora”, a estimat Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă belgiană, scrie Le Figaro.

Societatea autorilor şi compozitorilor dramatici (SACD), Uniunea producătorilor de filme francofone, precum şi mai multe societăţi de producţie cinematografică au depus luni, la Bruxelles, o somaţie împotriva ministrului belgian al Internelor, Annelies Verlinden.

Potrivit citaţiei depuse în primă instanţă la tribunalul din Bruxelles, consultată de cotidianul belgian Le Soir, decretul regal a cărui anulare o susţin reclamanţii ar fi atât „discriminatoriu, cât şi disproporţionat în raport cu obiectivele de sănătate publică pe care propune să le păstreze”.

Tot în opinia reclmanţilor, aplicarea de noi măsuri sanitare privind închiderea definitivă a cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte şi a altor locuri de spectacol ar face obiectul unei „încălcări a dreptului subiectiv de a exercita fără constrângeri discriminatorii sau disproporţionate activităţi profesionale pe baza dreptului lor fundamental la cultură”.

Potrivit estimărilor reclamanţilor, pierderea de venituri în sectorul cultural ar fi de aproape 40 de milioane de euro. În faţa acestui prejudiciu financiar, ei pretind penalităţi de 100.000 de euro. Acţiunea în justiţie a angajaţilor belgieni din cultură se bazează pe un studiu al Institutului Hermann-Rietschel. Realizat în februarie 2021, acesta a concluzionat că riscul de infectare a fost semnificativ mai scăzut într-o sală de spectacol în care s-a respectat strict regula de distanţare şi gesturile barieră decât la locurile de muncă sau în spaţii de mari dimensiuni.

Duminică, mai multe mii de persoane au manifestat la Bruxelles pentru a cere anularea decretului regal care impunea închiderea sălilor de spectacol şi cinematografele din regat.

Pus în aplicare din 26 decembrie, închiderea acestor locuri de cultură - excepţie muzeele belgiene - va fi efectivă până la 28 ianuarie. Anunţul acestor noi măsuri vine ca urmare, în Belgia ca şi în restul Europei, a propagării rapide a variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2. În Franţa, noul val de Covid-19 a avut drept efect telemunca, a anunţat luni guvernul, precum şi evoluţia certificatului sanitar către unul vaccinal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.