Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia europeană respinge OBLIGAŢIA furnizorilor de a păstra datele electronice

Statele membre ale Uniunii Europene nu pot impune o obligaţie generală de conservare a datelor furnizorilor de servicii electronice, a indicat miercuri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o hotărâre legată de cazuri din Marea Britanie şi Suedia, relatează AFP, potrivit agerpres.

CJUE a fost sesizată în două cazuri legate de obligaţia impusă în cele două ţări furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice de a conserva datele. Fără să tranşeze cele două cazuri naţionale, Curtea a indicat principiile pe care trebuie să le respecte jurisdicţiile naţionale.

INCREDIBIL. Erdogan risca să fie UCIS de asasinul ambasadorului rus

CJUE a precizat în special că ''dreptul Uniunii Europene contravine unei reglementări naţionale ce prevede conservarea generalizată şi nediferenţiată a datelor'', potrivit hotărârii publicate miercuri.

''Ingerinţa care rezultă dintr-o reglementare naţională ce prevede conservarea datelor referitoare la trafic şi a datelor de localizare trebuie considerată ca fiind deosebit de gravă'', potrivit Curţii, care estimează că ''doar lupta împotriva criminalităţii grave'' o poate justifica.

Or, ''o reglementare ce prevede o conservare generalizată şi nediferenţiată a datelor nu necesită o legătură între datele a căror conservare este prevăzută şi o ameninţare pentru securitatea publică'', relevă Curtea.

CJUE a fost sesizată de jurisdicţii din Suedia şi Marea Britanie care i-au cerut o interpretare a dreptului european pentru a se pronunţa în două cazuri în care reclamanţii au contestat reglementările naţionale în materie de conservare a datelor.

Citeşte şi: Prima festivitate de Crăciun din Alep a fost STRICATĂ de o explozie puternică / VIDEO

În Suedia, reglementarea îi obligă pe furnizorii de servicii electronice să conserve, sistematic şi continuu, fără nici o excepţie, datele în ansamblu referitoare la trafic şi datele de localizare a tuturor abonaţilor lor şi a utilizatorilor înscrişi.

Referitor la regimul britanic de conservare a datelor, el îi permite ministrului de interne să-i oblige pe operatorii telecomunicaţiilor publice să conserve toate datele referitoare la comunicaţii pentru o durată maximă de douăsprezece luni, fără conservarea conţinutului acestor comunicaţii, relevă CJUE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.