Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia irakiană a suspendat plata pensiilor către foşti deputaţi, după aproape o lună de contestare socială împotriva fraudării statului

sistem pensii

Justiţia irakiană a suspendat plata pensiilor către foşti deputaţi, după aproape o lună de contestare socială împotriva fraudării statului care a dus deja la demiterea ministrului energiei, a indicat marţi o sursă judiciară, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Curtea Supremă din Bagdad a luat această decizie după ce a fost sesizată de către premierul Haider al-Abadi, aflat în dificultate din 8 iulie din cauza manifestaţiilor. Pornite din Basra, provincia cea mai bogată în petrol din ţară şi cu toate acestea una dintre cele mai puţin dotate cu infrastructuri, manifestaţiile au cuprins sudul şi au provocat agitaţie la Bagdad. 

Haider al-Abadi a contestat o lege votată recent de către deputaţii al căror mandat a expirat la sfârşitul lui iunie, lege prin care ei îşi acordau avantaje considerate exorbitante. 

''Curtea Supremă a decis să suspende plata pensiilor până la luarea unei decizii pe tema legii'', a declarat o sursă judiciară pentru AFP. 

Măsura îi include pe deputaţii care şi-au încheiat mandatul, precum şi pe cei care au fost aleşi şi în legislaturile precedente, a declarat pentru presa locală Ahmed Abdel Jalil al-Saadi, care conduce autoritatea guvernamentală ce se ocupă de pensii.

Citește și: Forțele de securitate egiptene au ucis cinci militanți islamiști în nordul capitalei Cairo

Preşedintele irakian Fouad Massoum a afirmat într-un comunicat că a constatat ''mai multe încălcări în această lege votată''. 

În cei patru ani de mandat, deputaţii irakieni primesc un salariu lunar de peste 10.000 de dolari, iar rambursarea cheltuielilor pentru 30 de gărzi de corp se află în sarcina camerei. După pensionare, foştii deputaţi primesc pe viaţă o alocaţie de 8.000 de dolari şi pot beneficia de 10 gărzi de corp. 

Majoritatea irakienilor au sentimentul că nu beneficiază de încasările solide din petrol şi denunţă corupţia din serviciile publice, penuria cronică de apă şi electricitate. 

O altă mare revendicare a mişcării sociale actuale, care s-a soldat până în prezent cu 14 morţi, este lupta împotriva corupţiei. Manifestanţii cer ca cei care încalcă legea să dea socoteală pentru miliardele de dolari dispărute în Irak, ţară ce situează pe locul al 12-lea în lume în clasamentele internaţionale privind corupţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.