Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia spaniolă ordonă extrădarea 'imediată' în SUA a unui fost şef al informaţiilor militare din Venezuela

houstonchronicle.com
extradare catuse

Justiţia spaniolă a dispus marţi extrădarea 'imediată' în SUA a unui fost şef al informaţiilor militare din Venezuela, Hugo Carvajal, după ce Curtea Europeană a Drepturile Omului i-a respins acestuia recursul, transmite AFP.

Într-un comunicat, înaltul tribunal madrilen Audienţa Naţională, responsabil cu extrădările, a informat că a 'ordonat Interpol (să procedeze la) predarea imediată a lui Hugo Armando Carvajal Barrios către autorităţile americane', fără a indica momentul precis când aceasta va avea loc.

Audienţa Naţională suspendase în martie 2022 procesul de extrădare a lui Carvajal din cauza recursului acestuia în faţa CEDO, la doar câteva luni după ce instanţa spaniolă îşi dăduse acordul definitiv pentru extrădarea venezueleanului în Statele Unite, care îl caută pentru trafic de droguri, potrivit Agerpres.

CEDO a respins joi recursul, considerând că Hugo Carvajal 'nu a demonstrat că ar prezenta un risc real de a fi condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată, dacă ar fi extrădat'.

Supranumit 'El Pollo' (Puiul), Carvajal a fost arestat pentru prima dată de poliţia spaniolă în aprilie 2019, însă justiţia a refuzat atunci extrădarea sa şi l-a pus în libertate, pe motivul că cererea Washingtonului era 'motivată politic'.

După un recurs al parchetului, Audienţa Naţională a revenit după şapte luni asupra deciziei sale, dând undă verde extrădării lui Carvajal, fost şef al informaţiilor militare sub preşedinţia lui Hugo Chavez (1999-2013). Carvajal fugise însă între timp.

El a fost în cele din urmă arestat la 9 septembrie la Madrid, după doi ani de urmărire. Potrivit poliţiei, Carvajal obişnuia să poarte mustăţi false şi peruci şi se supusese mai multor operaţii pentru a-şi schimba înfăţişarea.

Inculpat în 2011 pentru trafic de droguri în 2011 de un procuror din New York, 'El Pollo' este acuzat de implicare în importul de cocaină în SUA. El riscă o pedeapsă între 10 ani de detenţie şi închisoare pe viaţă.

Fostul general a fost demis din armata venezueleană din decizia preşedintelui Nicolas Maduro pentru că s-a raliat la începutul lui 2019 opozantului Juan Guaido. Carvajal a fugit din Venezuela pe mare până în Republica Dominicană, după care a ajuns în Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.