Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kamala Harris liniștește Kievul: promisiunile vicepreședintelui SUA după întâlnirea cu Volodimir Zelenski

Euronews
kamala harris

Administraţia preşedintelui Joe Biden este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia "atât timp cât va fi nevoie" şi va face presiuni pentru ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei după încheierea războiului, a declarat vicepreşedinta americană Kamala Harris, citată de Reuters, conform Agerpres.

"Vom continua eforturile noastre pentru a asigura o pace dreaptă şi durabilă. Vom depune eforturi pentru a ne asigura că Rusia plăteşte daune Ucrainei", a declarat ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Conferinţei anuale de securitate de la Munchen sâmbătă.

Comentariile sale intervin în contextul în care lumea politică din SUA dezbate despre cum şi dacă să ţină piept sau nu Rusiei, mai ales după ce Washingtonul a aprobat o asistenţă pentru apărare de peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina, iar cererea lui Biden pentru alte 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocată în Congresul american.

Promisiuni pentru Kiev

"Preşedintele Biden şi cu mine vom continua să lucrăm pentru a asigura resursele şi armele de care aveţi nevoie pentru a reuşi", a spus ea.

"Vom fi alături de voi atât timp cât va fi nevoie", a adăugat Kamala Harris, subliniind că SUA trebuie să fie "neclintite" în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Ucraina şi nu trebuie să-l facă să depindă de "jocuri politice", într-un moment în care opoziţia republicană, sub influenţa lui Donald Trump, blochează un ajutor crucial, notează AFP.

"Nu ne putem să jucăm de-a jocurile politice. Politica politicianistă nu are niciun rol de jucat în ceea ce este fundamental în joc", a declarat Kamala Harris în aceeaşi conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă a calificat drept "vital" ajutorul american în suspensie.

Fără alternativă

Referitor la Ucraina, "există un sprijin bipartizan, suntem neclintiţi. Şi aceasta nu are nicio legătură cu vreun ciclu electoral. Are legătură cu ceea ce suntem şi cu tipul de ţară care dorim să fim", a afirmat ea sâmbătă.

Alături de ea în faţa presei, Volodimir Zelenski a spus că "nu are în vedere o alternativă" la rolul central al SUA:"Contăm pe SUA, acest partener va rămâne un partener strategic".

Ajutorul de circa 60 miliarde de dolari decis de administraţia Joe Biden şi suspendat în Congres nu va decide el singur deznodământul conflictului, a spus şeful statului ucrainean, dar "acest pachet va fi fără îndoială o cale spre victorie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.