Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kârgâzstanul anunţă un armistiţiu cu Tadjikistanul după luptele de la frontiera comună, soldate cu un mort și 32 de răniți

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Kârgâzstanul a anunţat joi încheierea unui armistiţiu cu Tadjikistanul după o serie de acroşaje la frontieră care s-au soldat cu un mort şi 32 de răniţi, cele mai grave înfruntări între cele două ţări din Asia Centrală care îşi dispută mai multe teritorii, relatează AFP.

"În urma negocierilor între miniştrii afacerilor externe kârgâz şi tadjic, s-a convenit un armistiţiu complet începând cu ora 20.00 (14.00 GMT) şi revenirea trupelor la precedentele locuri de desfăşurare", a precizat diplomaţia kârgâză într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Acest anunţ intervine la numai câteva ore după schimburile de tiruri din jurul enclavei tadjice Voruh, din Kârgâzstan, o zonă de tensiuni legată de chestiuni de acces la apă între cele două foste republici sovietice foarte sărace.

Potrivit Ministerului kârgâz al Sănătăţii, contactat de AFP, 31 de cetăţeni kârgâzi au fost răniţi în aceste lupte, iar unul a murit. La rândul său, Consiliul de securitate din Tadjikistan a anunţat rănirea a două persoane, care au fost împuşcate.

Mai târziu, autorităţile kârgâze au anunţat că forţele speciale au cucerit un post de frontieră, drept răspuns la bombardamente care au provocat un incendiu la postul lor de frontieră.

Comitetul internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Semiluna roşie au anunţat că au evacuat peste 600 de săteni care locuiau în apropiere de frontieră spre oraşul Batken, din Kârgâzstan.

Principala putere regională, Rusia, a anunţat prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei sale că "urmăreşte situaţia".

Ministerul de Externe din Uzbekistanul vecin, ţara cu cea mai mare populaţie din Asia Centrală, a făcut apel la rândul său la o "încetare imediată ostilităţilor" şi şi-a oferit ajutorul pentru soluţionarea crizei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.