Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Karl-Heinz Lambertz, preşedintele Comitetului Regiunilor: Politica de coeziune reprezintă ADN-ul Uniunii Europene

firea

Preşedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, alături de primarul general, Gabriela Firea, şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a efectuat, joi, o vizită la Arcul de Triumf, subliniind importanţa politicii de coeziune, în contextul Brexit. "Politica de coeziune reprezintă, practic, ADN-ul Uniunii Europene. UE, fără o politică de coeziune puternică şi eficace, nu este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim. Comitetul Regiunilor, împreună cu un număr important de parteneri, a hotărât să lanseze acum - nu peste un an, nu peste doi ani, ci acum - o adevărată alianţă pentru coeziune, pentru că acum este momentul în care trebuie să discutăm ceea ce se va întâmpla după 2020, adică după plecarea nefericită a Marii Britanii din UE. De asemenea, acum e momentul în care trebuie să tragem concluzii importante în legătură cu mii şi mii de proiecte care s-au desfăşurat, multe încununate de succes, altele care s-au lovit de dificultăţi din motive administrative sau birocratice", a precizat el.

Karl-Heinz Lambertz a reamintit că România va deţine preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2019, perioadă în care "se vor lua multe decizii importante" şi vor avea loc şi alegeri europene. Totodată, el a felicitat românii pentru "încrederea pe care o manifestă faţă de Europa", relevată de datele unui sondaj recent. "Europa are nevoie în momentul acesta de un impuls pentru relansare. E adevărat că avem un trecut impresionant. Noi suntem, practic, arhitecţii păcii pe continentul european. Totuşi, există şi dificultăţi cu care ne confruntăm. Deci, trebuie să dovedim, în anii şi lunile care vor urma, în primul rând că Europa poate să reprezinte viitorul pentru cetăţenii ei. În al doilea rând - că în acest început de secol al XXI-lea toate provocările nu pot fi depăşite decât împreună. Dar pentru a reuşi în acest sens este foarte important să înţelegem semnificaţia colectivităţilor teritoriale, adică ale oraşelor, ale regiunilor. Ele sunt importante deoarece aici trăiesc cetăţenii şi, până la urmă, astfel se pot hotărî cetăţenii dacă Europa este de bun augur sau nu, dacă reprezintă o speranţă sau un pericol", a adăugat el, conform Agerpres.

Primarul general a subliniat că urgentarea lucrărilor cu finanţare europeană reprezintă o "prioritate zero". Gabriela Firea a reamintit că reabilitarea Arcului de Triumf a fost finanţată cu fonduri europene (cinci milioane de euro, cărora li s-au adăugat 1,5 milioane din partea Municipalităţii). Totodată, cu ajutorul fondurilor europene au fost realizate obiective precum: Piaţa Sudului sau ambulatoriul Gomoiu. Ea a menţionat că Bucureştiul urmează să beneficieze de 187 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelei de termoficare. "Proiectul cel mai important pe fonduri europene este reabilitarea staţiei de epurare Glina. Proiectul este în valoare de 325 de milioane de euro. De asemenea, un proiect pe care l-am găsit blocat, pentru patru ani de zile. Am reuşit să îl deblocăm şi deja am făcut primele două cereri de rambursare în valoare de aproape două milioane de euro, iar până la sfârşitul anului vom mai depune, de asemenea, cereri de rambursare pentru o sumă dublă, aproape patru milioane de euro. Este foarte mare păcat ca din cauza unor blocaje birocratice aceste fonduri europene să se piardă", a precizat Firea.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în calitate de lider al delegaţiei României la Comitetul Regiunilor, i-a mulţumit lui Karl-Heinz Lambertz pentru faptul că a ales Bucureştiul ca destinaţie a primei sale vizite, din noua funcţie pe care o deţine. "Noi, ca administraţie locală, ca primari, suntem conştienţi de importanţa UE şi încercăm să convingem cetăţenii şi să le explicăm de ce este important să existe UE şi de ce e important ca noi să facem parte din UE. (...) Sunt deja raportor pe un proiect important al UE şi al Comisiei Europene, programul COSME (...) care oferă peste 2,3 miliarde de euro pentru IMM-uri. E foarte important să cunoaştem aceste programe, să le accesăm pentru a încuraja mediul economic din România să creeze locuri de muncă şi plus valoare în economia României", a menţionat Negoiţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.