Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kaspersky: Sistemele de operare care nu mai primesc actualizări sunt încă folosite de 41% dintre consumatori

kaspersky lab

Numeroși utilizatori individuali, precum și companii, se bazează încă pe sisteme de operare (OS) care nu mai sunt susținute de producători cu actualizări, sau care se află aproape de sfârșitul ciclului de viață, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Anunț-bombă după cazul de la Caracal! Polițiștii cer legalizarea prostituției .

Chiar dacă sunt disponibile versiuni mai noi ale respectivului sistem de operare, aproximativ 41% dintre consumatori utilizează în continuare un sistem de operare pentru desktop care fie nu mai este actualizat, fie se apropie de acest moment, cum ar fi Windows XP sau Windows 7. În același timp, aproape 40% dintre firmele foarte mici (VSB) și 47% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și companii mari se bazează încă pe aceste sisteme. Această situație creează un risc de securitate.

În cele mai multe cazuri, sfârșitul ciclului de viață al unui sistem de operare înseamnă că nu vor fi mai fi emise alte actualizări de către furnizor, inclusiv actualizări legate de securitatea cibernetică. Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul securității sau atacatorii cibernetici pot găsi vulnerabilități necunoscute anterior în aceste sisteme. Ulterior, aceste vulnerabilități pot fi utilizate în atacuri cibernetice și utilizatorii vor fi expuși, deoarece nu vor mai primi un patch care să rezolve problema. Pentru a încerca să evalueze câte astfel de sisteme cu risc există și a estima amploarea riscului, cercetătorii Kaspersky au analizat datele anonimizate despre utilizarea sistemelor de operare, furnizate de utilizatorii Kaspersky Security Network (cu acordul lor). Rezultatele arată că 4 din 10 consumatori folosesc încă sisteme învechite, inclusiv cele extrem de vechi precum Windows XP sau Vista.

Citește și: Mega-lovitură! Sute de persoane vor fi concediate

Analizând versiunile specifice ale sistemelor de operare învechite utilizate, două procente dintre consumatori și un procent dintre stațiile de lucru utilizate în companiile foarte mici VSB se bazează pe Windows XP - un sistem de operare care nu mai este susținut prin actualizări de mai bine de 10 ani. Mai puțin de jumătate de procent dintre utilizatorii individuali (0,3%) și dintre VSB (0,2%) preferă încă Windows Vista, pentru care suportul principal s-a încheiat în urmă cu șapte ani. Interesant, unii utilizatori individuali (1%) și unele companii (0,6% dintre VSB și 0,4% dintre IMM-uri și companii mari) au ratat actualizarea gratuită la Windows 8.1 și continuă să utilizeze Windows 8, care nu mai este actualizat de Microsoft din ianuarie 2016.

Windows 7 este încă o alegere populară printre utilizatori individuali și companii, cu toate că actualizările vor înceta în ianuarie 2020. Peste o treime (38%) dintre consumatori și companii foarte mici (VSB), și 47% dintre IMM-uri și companii mari, încă folosesc acest sistem de operare. Pentru segmentul de afaceri mici, mijlocii și companii marii, ponderea Windows 7 și cea a noii versiuni de Windows 10 (47% dintre stațiile de lucru lucrează pe acest sistem de operare) este aceeași.

Citește și: Rareș Bogdan face un anunț de ultimă oră: ’Informaţiile sunt extrem de grave’

"Răspândirea la scară largă a Windows 7 este îngrijorătoare, deoarece mai sunt mai puțin de șase luni până când această versiune nu va mai fi actualizată. Motivele care stau la baza acestui decalaj variază de la software, care este posibil să nu poată rula pe cele mai noi versiuni de sistem de operare, până la motive economice și chiar, pur și simplu, o chestiune de obișnuință. Acestea fiind zise, un sistem de operare vechi și neactualizat reprezintă un risc de securitate cibernetică - costul unui incident poate fi substanțial mai mare decât costul upgradării", a explicat Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager, Kaspersky.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.