Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: Anunțul lui Klaus Iohannis de a candida la șefia NATO nu a fost o surpriză pentru nimeni. Urmează negocieri

Inquam Photos / George Calin
Kelemen Hunor UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că anunțul lui Klaus Iohannis de a candida la funcția de secretar general al NATO nu a fost o surpriză pentru nimeni, precizând că vor urma negocieri deoarece pentru viitoarea alegere este nevoie de consens.

Kelemen Hunor a declarat, marți, la TVR Info, că există doi candidați puternici pentru funcția de secretar general al NATO, Mark Rutte și Klaus Iohannis, primul având deja sprijinul a patru state.

”De o lună ambasadorul României la NATO a notificat țările membre că urmează o astfel de candidatură din partea României. Era de așteptat să vină și președintele României în fața cetățenilor să spună ce gânduri are în continuare după ce își termină mandatul. Nu a fost o surpriză pentru nimeni anunțul de azi. Mai departe urmează negocieri, pentru că acolo nu se votează cu majoritate, trebuie consens.

Există doi candidați puternici, Mark Rutte și Klaus Iohannis, și există trei-patru state care au anunțat sprijnul pentru Mark Rutte: SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Așteptăm și anunțuri pentru a-l susține și pe Klaus Iohannis, dar trebuie consens, urmează negocieri, nu va fi niciun vot, să vedem ce va negocia România până la summit-ul NATO din SUA”, a spus Kelemen.

Acesta a atras atenția că de fiecare dată când sunt doi candidați puternici, poate apărea o surpriză, și anume a treia candidatură și să se formeze un consens în jurul ”candidatului surpriză”.

”Acum știm că Mark Rutte nu este susținut de Turcia, de Bulgaria, de Ungaria și de România, dar nu știm cine ne susține pe noi”, a precizat președintele UDMR.

Acesta a afirmat că este o abordare logică să vină un candidat din Europa de Est, dar acesta nu trebuie să fie singurul raționament, ci trebuie să fie și un om capabil.

”E vorba de a comunica, de a negocia, de a aduce oameni cu viziuni diferite la un consens, abilități de care Klaus Iohannis dispune, nu putem spune că nu dispune. Este o altă chestiune că a semnalizat la dreapta și a mers la stânga, a negociat niște coaliții, cu unii cu alții, a pus capăt la multe coaliții, iar din acest punct de vedere are abilitatea de a juca pe masa noastră din România”, a arătat Kelemen.

Liderul UDMR consideră că președintele Klaus Iohannis nu ar fi făcut anunțul de candidatură dacă nu ar fi avut discuții în spate.

”Nu se aruncă în aventuri la care nu vede cum se poate ieși pe partea cealaltă a tunelului. (…) Sunt convins că a făcut calcule extrem de rațional și la rece, că așa este omul”, a menționat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă această candidatură la NATO ar fi doar un pas, având ca rezervă o instituție europeană, președintele UDMR a explicat că lucrurile sunt complicate.

”Sunt 4 poziții dacă PPE câștigă alegerile și va avea cele mai multe mandate. Președintele CE este prima poziție și Ursula von der Leyen va fi nominalizată. A doua funcție este președintele PE, unde este Roberta Metsola, ea ar trebui să rămână 2 ani și jumătate.

La Consiliul European trebuie să dai socialiștilor, pentru că trebuie să faci majoritate cu cineva. Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă va ajunge ori la socialiști, ori la liberali.

Pentru PPE 3 poziții sunt excluse.

Alte poziții se pot inventa, comisar pentru apărare, dar nu este o funcție pentru un fost președinte de țară”, a explicat Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.