Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor, mesaj către activul UDMR, cu privire la Centenarul Marii Uniri: Nu ne va CRUȚA

Kelemen hunor 2

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că Centenarul Marii Uniri trebuie să fie, pentru comunitatea maghiară, un prilej de bilanţ, dar şi un prilej de a deschide un nou cadru de dialog şi colaborare cu majoritatea românească, în scopul construirii unui viitor comun.

Citește și: Kovesi a EXPLODAT în presa străină: critici VIOLENTE la adresa legilor justiției

Citește și: SCENE INCREDIBILE cu Mălin Bot și Dan Voiculescu: Fostul senator i-a pus mâna la gură / VIDEO


Kelemen Hunor a menţionat că membrii comunităţii maghiare trebuie să vorbească despre valorile pe care le-au creat şi care au contribuit la dezvoltarea societăţii, dar, în acelaşi timp, trebuie să îşi exprime doleanţele şi neajunsurile. 

"Urmează anul 2018 şi acesta nu ne va cruţa. Sunt foarte multe manifestări antimaghiare şi ultranaţionaliste. (...) Fără a vrea să jignim pe cineva, (...) trebuie să ne punem întrebarea - după 100 de ani ce s-a schimbat în ţara noastră, ce s-a îmbunătăţit şi ce a devenit mai rău? Dacă păstrarea identităţii noastre, a comunităţii maghiare este în siguranţă. (...) Aici, la Târgu Mureş, evenimentele care s-au petrecut în jurul Liceului romano-catolic, dar şi alte cazuri care s-au petrecut de-a lungul istoriei ne arată că putem să şi regresăm, nu doar să avansăm. Deci, trebuie să spunem că Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să accepte şi ceea ce cerem noi, un dialog, în care vom avea o nouă relaţie, un nou cadru de colaborare între majoritate şi minoritate. (...) Eu văd un viitor comun, un viitor pe care îl clădim împreună aici în România şi în Transilvania", a afirmat Kelemen Hunor, în deschiderea şedinţei organizaţiilor de femei ale UDMR, care se desfăşoară sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureş. 

El a adăugat că o majoritate care are încredere în sine nu o să aibă niciodată frică de o minoritate, iar ceea ce solicită membrii comunităţii maghiare nu va face "mai săracă societatea românească", ci îi va ajuta "să se simtă bine, să se simtă acasă". 

"Putem să răspundem bine la aceste provocări dacă suntem oneşti, dacă suntem cinstiţi şi, fără a avea intenţia de a jigni, să cerem majorităţii române să ne gândim serios cum vedem noi viitorul împreună. Ce trebuie să facem nu este să stăm speriaţi în anul 2018, ci să vorbim despre ce valori am creat în sport, în ştiinţă, în economie. Trebuie să arătăm că suntem o comunitate care creează valori, iar dacă formulăm bine şi corect aceste răspunsuri, atunci sunt sigur că şi în comunitatea românească va fi deschidere şi va fi o dorinţă de a vorbi sincer despre aceste lucruri", a mai spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale asigurate în cadrul evenimentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.