DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Kelemen Hunor, mesaj pentru români, după ce UDMR a depus un nou proiect pentru autonomie

kelemen hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă susținerea tuturor forțelor politice din Parlament pentru proiectul de lege care se referă la preluarea în legislație a unor puncte din Rezoluția de la Alba Iulia, spunând „Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul”.

Citește și: Ambasadorul României în Germania, scrisoare INCENDIARĂ către agenția din Germania care a răstălmăcit istoria României

Kelemen Hunor a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că dacă Rezoluția de la Alba Iulia poate fi considerată baza Unirii, atunci și punctele din cuprinsul documentului trebuie luate în serios.

„Noi am așteptat în 2018, dar de fapt de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească. Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios.

Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament”, a spus Kelemen, adăugând că relația dintre majoritate și minoritățile etnice și viitorul societății românești nu este apanajul puterii și nu trebuie tratată în cheia „opoziție și putere”.

Întrebat dacă nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacții naționaliste, liderul UDMR a spus că a observat că dacă maghiarii, în afară de a respira liniștiți, fac vreo mișcare, imediat apar astfel de reacții „isterice” de o anumită parte.

„Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câștiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului și țării în care locuiește în momentul în care identitatea etnică națională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În ceea ce privește situația din coaliția guvernamentală, președintele UDMR a afirmat că aceasta are majoritate în Parlament, în cele două Camere luate împreună, astfel că nu ar fi niciun pericol nici în cazul unei moțiuni de cenzură, o problemă fiind, însă, la Camera Deputaților.

„Noi, în continuare, așa cum am făcut și până acum, încercăm să ducem o politică pragmatică și principală și vom vota orice inițiative, indiferent dacă vin de la Guvern sau din partea parlamentarilor, despre care noi credem că, pentru societate, în ansamblul său, sunt bune, și nu vom vota proiectele de lege despre care credem că nu sunt benefice societății. Pe noi nu ne privește cine pleacă și unde, este problema lor, nu a noastră”, a mai spus Kelemen.

Liderul Uniunii a negat că există vreo legătură între proiectul depus de UDMR și situația din PSD sau din coaliția PSD –ALDE.

”Cei care încearcă să cupleze aceste două chestiuni ori trăiesc cu diferite scenarii sau fake-news-uri în cap, ori au conștiința pătată. Nu se pot lega cele două chestiuni”, a conchis Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.