Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor pune frână 'visului' comasării alegerilor: Constituțional nu este posibil. Ar bulversa enorm

dorusupeala.ro
sectie de votare vot alegeri latrina

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că o comasare a alegerilor de anul viitor nu ar putea fi posibilă din punct de vedere constituțiomal, fiind vorba de tipuri de scrutinuri diferite și de termene, și a avertizat că o comasare ar bulversa enorm cetățenii și nu ar rezolva aproape nimic.

Întrebat, luni, la Europa FM care este poziția UDMR față de comasarea alegerilor din 2024, Kelemen Hunor, a spus că se poate discuta despre orice, dar trebuie să se vadă dacă este posibil din punct de vedere constituțional.

„În acest moment, constituțional nu este posibil. Poți prelungi mandatul autorităților locale în anumite situații, dar nu poți așa, că vrei tu. Nu avem în acest moment situația în care se poate prelungi prin lege mandatul aleșilor, nu poți să scurtezi mandatul Parlamentului. Scrie în Constituție cât e. Apoi scrie la cât timp după alegeri trebuie să convoci noul Parlament. Mai scrie acolo în cât timp trebuie înființată autoritatea locală. Nu se potrivesc. Se poate visa la comasarea alegerilor, dar din punct de vedere constituțional și tehnic trebuie să găsești o soluție. Nu mai vorbesc de recomandarea Comisiei de la Veneția și despre deciziile CCR, care spun că nu e bine să comasezi”, a spus Kelemen.

„Bulversezi enorm de mult și nu rezolvi aproape nimic”

Potrivit acestuia, în plus, este vorba despre tipuri de alegeri foarte diferite.

„Dacă ai comasat parlamentarele cu localele, nu mai știi pentru cine votezi. La locale sunt alte probleme, candidații la primărie trebuie să vină cu o agendă locală, la Parlament trebuie să vii cu un alt mesaj, degeaba vii că asfaltezi un drum județean, că nu este treaba Parlamentului. Bulversezi enorm de mult și nu rezolvi aproape nimic”, a explicat președintele UDMR.

Acesta a reiterat că el, personal, nu va mai candida la prezidențiale, dar că, probabil, UDMR va avea un candidat propriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.