Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: Trebuie o discuție foarte tranșantă cu Ucraina, o discuție serioasă și politică, și tehnică, despre Bîstroe

Kronica
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susține că este nevoie de o discuție foarte tranșantă cu Ucraina, de o discuție serioasă și politică, și tehnică, pentru clarificarea problemelor legate de Canalul Bîstroe.

Kelemen Hunor a declarat, luni, pe B1 TV că în acest caz este nevoie de transparență din partea ucraineană, iar România trebuie să își urmărească interesele legate de Delta Dunării.

„Este o chestiune unde trebuie foarte multă transparență și foarte puțină lipsă de transparență. România trebuie să știe care sunt prioritățile, inclusiv în zona Deltei Dunării. Am vorbit cu specialiști și au zis că ceea ce au făcut ucrainenii pe Bâstroe nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării. Alimentarea Deltei se face pe Sf. Gheorghe și pe Sulina și mai puțin pe Chilia. Pe Brațul Chilia, debitul nu s-a schimbat, cei de la Ministerul Mediului au făcut măsurători în 14 locuri mai mult pe partea noastră, dar și pe partea ucraineană. Ceea ce nu este acceptabil este să nu existe o comunicare permanentă și foarte clară din partea ucrainenilor”, a spus Kelemen.

„Avem  o strategie foarte bine pusă la punct cu SUA și NATO”

Acesta a explicat că România are o prioritate în ceea ce privește securitatea regională și are nevoie de această adâncime strategică.

„Pentru noi este important să existe între România și Rusia un stat puternic și care ne asigură o securitate, o protecție. Această adâncime strategică o dorește fiecare stat, nu numai România, mai ales că noi suntem și pe Marea Neagră oricum mai vulnerabili. Pe de altă parte, avem nevoie de Delta Dunării. Avem  o strategie foarte bine pusă la punct cu SUA și NATO și toate aceste interese multiple trebuie armonizate”, a mai spus președintele UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că se așteaptă din partea Ucrainei o vizită a ministrului Mediului și un acord de măsurare în celelalte zone.

„Debitul nu s-a schimbat, asta au spus specialiștii. Tanczos a așteptat analiza specialiștilor și după aceea a comunicat. În acest moment, dincolo de această agresivitate, această dorință de a asigura prin  Bâstroe navigabilitate pentru nave mari, nu suntem afectați. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm și să așteptăm să se întâmple nu știu ce. Trebuie o discuție foarte tranșantă cu Ucraina, o discuție serioasă și politică și tehnică”, a conchis Kelemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.