Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kevin Hyland: Brexit nu va afecta relaţia bilaterală cu România în privinţa traficului de persoane

Brexit

Comisarul şi raportorul britanic independent antisclavie, Kevin Hyland, a declarat, joi, la Ministerul Afacerilor Interne, că relaţia bilaterală între Marea Britanie şi România în domeniul traficului de persoane nu va avea de suferit în urma Brexit. "Relaţia care este acum cu România, relaţia bilaterală şi încrederea este ceva ce va continua. Puteţi vedea alte protocoale care există, precum acela cu Naţiunile Unite (...) în care România, Marea Britanie şi celelalte 193 de ţări membre sunt implicate, pe care suntem decişi să le continuăm. Sunt multe alte căi de a face faţă situaţiei, cred că criminalitatea organizată este ceva cu care atât România, cât şi Marea Britanie vor continua să lupte. Nu cred că este un lucru pe care Brexit îl va stopa, există un parteneriat stabil, bine conturat şi încrederea există", a spus Kevin Hyland în cadrul unor declaraţii despre cooperarea dintre România şi Marea Britanie în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane.

Comisarul şef Robert Marin, director general adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional din cadrul MAI, a declarat, la rândul său, că în ceea ce priveşte exploatarea sexuală a victimelor din România, în ultimii ani se poate vorbi despre o inversare a trendului statistic, în sensul că din ce în ce mai mulţi români sunt traficaţi în Marea Britanie pentru muncă, şi mai puţin pentru prostituţie. "Asta nu înseamnă că fenomenul nu există. Aşa cum Kevin a menţionat, există numeroase parteneriate pe care le-a dezvoltat România şi Marea Britanie, prin Ministerul de Interne, respectiv Home Office şi Biroul domnului Kevin. Există numeroase parteneriate prin care am încercat să targetăm la sursă, respectiv în zona de destinaţie a fenomenului această problematică. Un exemplu pe care vi-l pot da: vorbim de ofiţeri de poliţie români care în ultimii şase ani au lucrat efectiv în secţii de poliţie şi în unităţi de poliţie britanice, acolo, în jurisdicţiile unde existau probleme. Numai cu Metropolitan Police am avut, începând cu 2012 până în prezent, am avut la un moment dat şi zece ofiţeri de poliţie care au lucrat în Metropolitan Police şi au dezvoltat investigaţii directe cu partenerii din România", a precizat Marin, conform Agerpres.

El a arătat că, în momentul de faţă, România are cel mai mare număr de investigaţii comune în cadrul legal stabilit de Europol şi de Eurojust, cu finanţarea şi suportul analitic al celor două organisme. "Ca şi ţări de destinaţie vorbim de Marea Britanie, Franţa, Spania, acestea sunt ţări tradiţionale în care avem un fenomen al traficului de persoane (...). Dar cu toate aceste ţări, Ministerul de Interne, de-a lungul timpului, a dezvoltat parteneriate de genul celui pe care l-am menţionat, legat de Marea Britanie. (...) Vorbim de sisteme diferite de evaluare a situaţiei în care se găsesc victimele, vorbim de mecanisme diferite în care victimele sunt introduse. Cu toate acestea, există un proces transnaţional de referire a victimelor şi încercăm să corelăm cele două statistici, iar de la aceste statistici să dezvoltăm răspunsul agenţiilor de aplicare a legii şi măsurile de prevenţie", a afirmat Robert Marin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.