Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Khalid Batarfi, liderul Al-Qaida din Peninsula Arabică, a fost arestat în Yemen

cnn.com
Khalid Batarfi

Liderul Al-Qaida din Peninsula Arabică, Khalid Batarfi, a fost arestat în Yemen, unde gruparea jihadistă este bine implantată, a indicat ONU într-un raport publicat joi, citat vineri de AFP, potrivit AGERPRES.

Potrivit raportului adresat Consiliului de Securitate al ONU, Batarfi, cunoscut şi ca Abou Miqdad el-Kindi, "a fost arestat în octombrie 2020 într-o operaţiune în oraşul Ghaida, provincia Mahra, în care adjunctul său Saad Atef al-Awlaqi, a fost ucis".

Raportul nu precizează de către cine a fost capturat Batarfi şi ce s-a întâmplat ulterior cu el.

Este prima confirmare oficială a arestării, care a fost menţionată în octombrie în "informaţii neconfirmate" de SITE Intelligence Group, conform cărora Batarfi a fost capturat de forţele de securitate yemenite.

Khalid Batarfi, despre care se crede că are circa 40 de ani, a preluat conducerea organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa) acum un an, după moartea fostului lider al acesteia Qassim al-Rimi, care a fost omorât într-un raid american în Yemen.

Citește și: Răsare o bombă din Guvern: Poliția Militară va avea drepturi asupra populației civile/ Proiect al MApN

Aqpa, creată în 2009, este considerată de SUA drept cea mai periculoasă aripă a reţelei jihadiste.

Profitând de haosul creat de războiul început în 2014 în Yemen între rebeli şi forţele guvernamentale, şi-a întărit controlul în sudul şi sud-estul ţării şi a lansat în ultimii ani o întreagă serie de atacuri atât împotriva rebelilor houthi cât şi a forţelor guvernamentale. Aqpa a revendicat însă atacuri şi în SUA şi Europa, între care pe cel de la Charlie Hebdo de la Paris din 2015, soldat cu 12 morţi, precum şi pe cel din 2019 de la o bază aeronavală din Florida, soldat cu trei morţi.

Joi, preşedintele american Joe Biden a anunţat încheierea "susţinerii" şi "vânzărilor de arme" către coaliţia militară condusă de Arabia Saudită în Yemen, care desfăşoară de mai mulţi ani operaţiuni împotriva rebelilor houthi.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden a precizat că armata americană îşi va continua operaţiunile "ţintite" împotriva Aqpa în Yemen.

Zeci de mii de oameni, în cea mai mare parte civili, au fost ucişi şi alte câteva milioane şi-au abandonat locuinţele din cauza războiului din Yemen, care a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă catastrofă umanitară din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.