Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul a mințit o lume întreagă? Gazoductul 'Nord Stream' ar fi fost aruncat în aer de o echipă plătită de ucraineni (The Washington Post)

HI Sutton
nord stream explozie

Fostul comandant al unei unităţi a forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei, Roman Cervinski, ar fi fost coordonatorul exploziei gazoductelor "Nord Stream", scrie publicaţia "The Washington Post", citând oficiali ucraineni și surse europene, potrivit TASS, conform Rador Radio România.

Potrivit publicației, Cervinski "a fost coordonatorul operațiunii" (de aruncare în aer) a gazoductelor "Nord Stream". Acesta "s-a ocupat de probleme de logistică și a sprijinit o echipă formată din șase oameni", care au închiriat un iaht și au folosit echipamente de scufundări la mare adâncime pentru a planta explozibili în locurile sabotate.

Cervinski "a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang înalt", care, la rândul lor, au raportat comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

Sabotarea gazoductelor Nord Stream la Marea Baltică, un eveniment geopolitic major, rămâne după un an de zile o enigmă, iar niciuna dintre cele trei anchete judiciare separate ale Germaniei, Suediei şi Danemarcei nu au ajuns la vreun rezultat oficial până în prezent.

Ucraina îi acuza pe ruși de terorism

content-image

Exploziile de la gazoductele Nord Stream în Marea Baltică sunt rezultatul 'unui atac terorist planificat' de Moscova 'împotriva Uniunii Europene', spunea Kievul după producerea incidentelor anul trecut.

'Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene', declara la acea vreme, pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Putin crede că exploziile au fost executate la 'nivel de stat'

content-image

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, transmitea anul trecut Kremlinul.

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

Danemarca, Suedia şi Germania au întreprins propriile anchete în legătură cu exploziile, însă Moscova afirmă că nu a fost ţinută la curent cu aceste investigaţii.

'Le-am solicitat autorităţilor daneze (..) să lucrăm împreună sau să formăm un grup internaţional de experţi, specialişti', a spus Vladimir Putin într-un interviu la postul de stat Rossiya-1. 'Răspunsul, aşa cum am spus, a fost vag. Simplu spus, niciun răspuns. Au spus că trebuie să aşteptăm', a continuat el.

'Ar trebui întotdeauna să îi căutăm pe cei care au interesul. Şi cine are interesul? Teoretic, desigur, Statele Unite au interesul', a spus preşedintele rus. Statele Unite neagă cu putere orice implicare în explozia gazoductelor Nord Stream.

'O explozie de acest fel, de această putere, la această adâncime poate fi executată numai de specialişti şi sprijinită de întreaga putere a statului, care are anumite tehnologii', a insistat Putin, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.