Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul îi promite 'șobolanului de la Kremlin' că va plăti scump pentru bombardarea Odesei

ndtvimg.com
ucraina-rusia-razboi

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov, susţine că Rusia bombardează Odesa pentru a izola accesul Ucrainei la Marea Neagră și pentru a dicta propriile reguli în cazul coridorului cerealelor ucrainene, relatează Rador.

Potrivit lui Danilov, Ucraina va răspunde în mod corespunzător atacurilor lansate de ruşi. "Scopul principal al atacurilor cu rachete rusești asupra Odesei și a regiunii - încercarea de a izola complet accesul Ucrainei la Marea Neagră și, printr-un act de intimidare, de a preveni și neutraliza eforturile internaționale de reluare a culoarului cerealelor. Conform planului Kremlinului, trebuie create condiții artificiale pentru ameninţarea foametei, în primul rând pentru țările africane" - a transmis oficialul.

În opinia sa, rușii se așteaptă ca, prin șantaj, să poată forța Occidentul să accepte un "ultimatum cerealier" din partea Kremlinului. Este vorba despre exportul de amoniac rusesc și despre ridicarea unei părți din numărul de sancțiuni impuse Rusiei.

Totodată, Danilov crede că Rusia dorește să distrugă infrastructura ucraineană care asigură funcționarea "culoarului cerealelor", pentru a face lumea dependentă de cerealele rusești și de logistica ruşilor. "Planul este de a îngenunchea lumea și de a transforma Rusia într-un unic furnizor de cereale.

După eșecul ideii de 'superputere energetică', Putin vrea să devină un 'super imperiu al cerealelor'" - a adăugat Oleksi Danilov. Acesta a declarat că Ucraina cunoaşte planurile Federației Ruse și va răspunde în mod corespunzător. Astfel, oficialul a făcut apel la comunitatea internaţională să-i dea dictatorului rus un răspuns pe măsură.

"Lumea și Occidentul trebuie să dea dovadă de fermitate și inviolabilitate și să dea un răspuns demn șobolanului de la Kremlin, care ar trebui să constea în restabilirea deplină a funcționării culoarului ucrainean al cerealelor sub garanțiile securității internaționale" - a subliniat Oleksi Danilov.

Replica lui Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că teroriștii ruși vor avea parte de un răspuns în urma loviturilor cu rachete lansate împotriva orașelor pașnice ale Ucrainei.

"Nu poate exista nicio justificare pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și, cu siguranță, va exista un răspuns pentru teroriștii ruși pentru (atacurile de la, n.r.) Odesa. Ei vor simți acest răspuns" - a remarcat Zelenski, într-un mesaj transmis duminică, după atacul masiv al ruşilor asupra centrului oraşului Odesa.

Liderul ucrainean a remarcat că toate victimele atacului rusesc de noaptea trecută beneficiază de asistența medicală necesară. "Vom trece peste asta. Vom readuce pacea. Pentru aceasta, trebuie să învingem răul rusesc" - a adăugat președintele.

După ce s-a retras din "acordul cerealelor", Rusia a terorizat sudul Ucrainei, lansând atacuri nocturne. Noaptea trecută, ruşii au lansat un atac combinat asupra Odesei și a întregii regiuni sud-ucrainene folosind rachete de croazieră Onyx, Kh-22 și Kalibr. În urma bombardamentelor, au fost avariate obiective civile și clădiri rezidențiale. Catedrala Schimbarea la Faţă din Odesa, de asemenea, a fost parţial distrusă în atac. Un om a murit şi alţi peste 20 au fost răniţi, printre aceştia fiind şi patru copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.