Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul şi separatiştii pro-ruşi anunţă un nou schimb de prizonieri înainte de sfârşitul anului

prizonieri osce

Autorităţile de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au convenit luni să procedeze la un nou schimb de prizonieri înainte de sfârşitul anului, una din măsurile de dezescaladare promise după un recent summit de pace la Paris, transmite AFP potrivit Agerpres

'Am ajuns la un acord privitor la un schimb de prizonieri înainte de sfârşitul anului, aşa cum a fost convenit în concluziile summitului (în formatul zis) Normandia (Rusia, Ucraina, Germani, Franţa), de la Paris', a anunţat pe Facebook o purtătoare de cuvânt a negociatorilor Kievului, Darka Olifer.

Acordul le-a fost confirmat agenţiilor de presă ruse de reprezentantul Moscovei, Boris Grîzlov, şi de emisarii separatiştilor.

El a fost convenit prin teleconferinţă de cele trei părţi şi confirmat, printr-un comunicat, şi de OSCE, care dispune de observatori în estul Ucrainei.

La 9 decembrie, după primul summit între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, sub mediere franco-germană, au fost anunţate o serie de măsuri, după trei ani de paralizie în procesul de pace: consolidarea încetării focului, schimb masiv de prizonieri până la sfârşitul lui decembrie, noi retrageri de combatanţi din trei zone până la finele lui martie 2020.

Războiul purtat din 2014 între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi, susţinuţi - potrivit Kievului şi occidentalilor - de Moscova, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi cu aproape 1,5 milioane de persoane care şi-au părăsit locuinţele.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o diminuare importantă a violenţelor, dar reglementarea politică a conflictului a rămas până acum literă moartă.

Moscova şi Kievul au procedat deja în septembrie la un important schimb de prizonieri, primul semnal de destindere în această criză

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.