Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong Un este dispus să facă o denuclearizare totală dacă SUA emit o declarație oficială cu privire la încheierea războiului din Coreea

www.stirileprotv.ro
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intenţionează să renunţe la toate armele, materialele şi facilităţile nucleare pentru a realiza denuclearizarea 'totală' a ţării, a declarat vineri preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, lansând un apel Statelor Unite să avanseze spre o declaraţie oficială privind încheierea Războiului din Coreea (1950-1953), cerută de Phenian, transmit Reuters şi AFP preluate de Agerpres.

Washington are rezerve faţă emiterea unei declaraţii de pace care să pună capăt războiului încheiat în 1953 printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace, cerând ca Phenianul să ia în prealabil măsuri de denuclearizare.

În interviul pentru BBC, Moon a subliniat determinarea lui Kim de a abandona programele nuclear şi balistic şi de a se concentra pe economie dacă securitatea ţării va fi garantată.

'Pentru denuclearizarea totală, el înţelege să înceapă prin stoparea testelor nucleare şi balistice suplimentare, apoi prin abolirea facilităţilor care produc bombe nucleare şi dezvoltă rachete, precum şi a tuturor armelor şi materialelor nucleare existente', a afirmat Moon, potrivit transcrierii unui interviu acordat BBC, pusă la dispoziţie de preşedinţia de la Seul.

Potrivit lui Moon, după cel de-al treilea summit intercoreean, desfăşurat în septembrie la Phenian, Kim a declarat că va invita experţi internaţionali pentru a asista la dezafectarea unei instalaţii de rachete, precum şi că va închide principalul complex nuclear, de la Yongbyon, dacă SUA vor lua măsuri de reciprocitate.

Aceste măsuri ar putea include declararea oficială a încheierii războiului din Coreea, deschiderea unui birou de legătură al SUA în Coreea de Nord, ajutor umanitar şi un schimb de experţi economici, a exemplificat Moon.

El a mai sugerat că, după ce Phenianul va face progrese substanţiale în denuclearizare, ar trebui 'luată în mod serios în considerare' o relaxare treptată a sancţiunilor economice.

'Declararea încheierii războiului este un fel de declaraţie politică de terminare a îndelungatei relaţii de ostilitate între Statele Unite şi Coreea de Nord, şi ar impulsiona negocieri de pace pe baza procesului de denuclearizare', a subliniat Moon.

El a menţionat că 'există un consens între Coreea de Sud şi Statele Unite că este de dorit o declaraţie, cât mai curând posibil, de încheiere a războiului, aşa încât cred că este o chestiune de timp, dar se va întâmpla cu siguranţă'.

Moon a mai afirmat că Phenianul şi Washingtonul se află în discuţii de lucru cu privire la organizarea unui al doilea summit imediat după alegerile legislative parţiale din SUA, din 6 noiembrie.

Declaraţiile preşedintelui sud-coreean survin pe fondul preocupărilor exprimate de SUA în legătură cu 'încălzirea' poate prea rapidă a relaţiilor intercoreene în comparaţie cu ritmul negocierilor privind abandonarea de către Seul a programelor nuclear şi balistic.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi-a exprimat 'nemulţumirea' faţă de acordul militar intercoreean convenit în timpul summitului de luna trecută, într-un rar semn de dezacord între cei doi aliaţi, Washington şi Seul.

Cele două Corei au convenit, între altele, să înceteze manevrele militare, să înfiinţeze o zonă de excludere aeriană în apropierea frontierei comune şi să elimine treptat minele şi posturile de pază din zona demilitarizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.