Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostele republici sovietice Kîrgîzstan și Tadjikistan îngroapă securea războiului

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Președintele Kîrgîztanului, Sadîr Japarov, a cerut luni poporului său să aibă încredere în armata țării și în partenerii săi și a spus că nu este nevoie de forțe de voluntari la granița cu Tadjikistanul, după confruntările sângeroase de săptămâna trecută, potrivit Rador.

Cel puțin 94 de persoane au fost ucise între 14 și 16 septembrie, în confruntări care au implicat utilizarea tancurilor, aviației și artileriei cu rachete, pe o porțiune disputată a graniței din provincia kîrgîză Batken.

"Continuăm eforturile noastre de a rezolva problemele graniței kîrgîzo-tadjică într-un mod pur pașnic", a declarat Japarov într-un discurs televizat, susținut în zi de doliu național.

"Aș mai dori să menționez un lucru: îndemn la calm în rândul bărbaților și tinerilor care sunt dispuși să meargă la Batken... Avem războinici curajoși și suficiente forțe pentru a-i respinge pe cei care ne încalcă frontierele."

De asemenea, Japarov le-a cerut kîrgîzilor să nu aibă încredere în "provocatori care ne calomniază partenerii strategici, națiunile prietene și popoarele care ne împărtășesc poziția".

Ministerul de Externe al Tadjikistanului a anunțat, de asemenea, că cheia soluționării conflictului constă în negocieri, dar și-a reiterat poziția conform căreia Kîrgîzstanul ar fi început conflictul. Ministrul adjunct de externe, Sodik Emomi, a declarat într-o conferință de presă că etnicii tadjici care nu sunt cetățeni tadjici sunt reținuți în Kîrgîzstan și că drone kîrgîze au fost zărite în cursul nopții survolând teritoriul tadjik.

Problemele din Asia Centrală legate de granițe provin în mare parte din epoca sovietică, când Moscova a încercat să împartă regiunea între grupuri ale căror așezări erau adesea situate în mijlocul celor ale altor etnii. Emomi a spus că au avut loc peste 230 de incidente la frontiera dintre Kîrgîzstan și Tadjikistan în ultimii 20 de ani și că punctul central al celui mai recent conflict este o regiune ce acoperă 2.000 de kilometri pătrați.

Fostele republici sovietice Kîrgîzstan și Tadjikistan sunt ambele aliate cu Moscova și găzduiesc baze militare rusești. Rusia a evitat să se implice în conflict și a îndemnat părțile la o rezolvare pe cale pașnică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.