Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti

iohannis birou semneaza

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Potrivit formei legii prezentate spre promulgare, "soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt angajaţi, pe bază de contract, în raport cu nivelul de pregătire, starea de sănătate şi aptitudinile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare, în funcţii prevăzute în statele de organizare ale unităţilor militare cu grade corespunzătoare acestui corp de personal militar".

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

Legea prezentată spre promulgare schimbă şi intervalul de vârstă pentru soldaţi şi gradaţi profesionişti, de la 18 la 50 de ani, cum era iniţial, la 18 şi 45 de ani.

Totodată, potrivit documentului, "în funcţie de nevoile instituţiei militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti cu o vechime în serviciu de cel puţin 4 ani, trecuţi în rezervă, care au vârsta de până la 45 de ani, pot fi rechemaţi în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puţin de 4 ani neîntrerupt, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare".

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’

De asemenea, "dobândirea calităţii de soldat profesionist este condiţionată de acordul scris al celor în cauză privind renunţarea la gradele dobândite anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, precum şi la gradele dobândite după parcurgerea a cel puţin un an de studii în cadrul instituţiilor şi unităţilor militare de învăţământ, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate".

Totodată, arată forma propusă spre promulgare, "gradaţii profesionişti trecuţi în rezervă după o activitate de cel puţin 4 ani îşi păstrează gradele pe care le deţin la rechemarea în activitate, dacă perioada scursă de la data trecerii în rezervă până la data rechemării în activitate este mai mică de 4 ani".

Citește și: Furie totală! Codrin Ștefănescu a explodat: ‘Să se rupă norii, să se cutremure pământul’

De asemenea, legea prevede asistenţa medicală şi medicamente gratuite, în condiţiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate, transport gratuit, pentru efectuarea concediului de odihnă, în cazul mutării dintr-o garnizoană în alta, precum şi în cazul în care îşi desfăşoară activitatea în altă localitate decât cea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru subofiţeri. De asemenea, membrii familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister, în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie în buget.

Citește și: Avertismentul lui Ludovic Orban, care le pică greu tuturor românilor: ‘Poate să conducă la noi măsuri de restricții’

Totodată, legea, în forma sa propusă spre promulgare, prevede că soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul să urmeze, în condiţiile legii, orice formă de învăţământ, iar pe perioada şcolarizării în cadrul programelor de studii militare pentru formarea subofiţerilor, a maiştrilor militari sau a ofiţerilor în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti îşi păstrează această calitate şi beneficiază de drepturile corespunzătoare, în mod similar cadrelor militare în activitate.

Documentul include şi următoarea prevedere: copiii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti decedaţi în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepţional ori a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, pot fi transferaţi la colegiile naţionale militare sau în instituţiile militare de învăţământ care formează ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri, pe baza unui test de aptitudini, a rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ şi potrivit normelor aprobate de ministrul Apărării Naţionale.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

De asemenea, potrivit legii, "soldaţii şi gradaţii profesionişti care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puţin 15 ani, pot încheia cu Ministerul Apărării Naţionale contracte pe perioadă nedeterminată până la limita maximă de vârstă până la care aceştia pot fi menţinuţi în activitate".

Potrivit legii, în forma sa propusă spre promulgare, "înaintarea în gradele militare se realizează în raport cu nevoile şi posibilităţile forţelor armate, pe baza competenţei şi conduitei profesionale a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, consemnate în aprecierea de serviciu".

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.