Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a promulgat legea cu privire la protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice

administratia prezidentiala cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care modifică un act normativ privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice, care are ca scop înlocuirea sau reducerea folosirii animalelor în astfel de proceduri, anunță Administrația Prezidențială, informează Mediafax.

"Prezenta lege instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri educative şi, în acest scop, prevede norme ce reglementează următoarele: (4) Eliminarea durerii, a suferinţei, a stresului sau a vătămărilor de durată prin utilizarea eficace a metodelor anestezice, analgezice ori a altor metode nu exclude utilizarea unui animal în proceduri din domeniul de aplicare a prezentei legi", se arată în legea adoptată, decizional, de Camera Deputaților, pe 27 iunie, și promulgată joi de șeful statului.

Actul normativ mai prevede că "atunci când este posibil, se utilizează o metodă sau o strategie de testare satisfăcătoare din punct de vedere ştiinţific, care nu implică utilizarea animalelor vii".

Vezi și: România va avea primul centru de instruire pentru piloţi, cu simulator de zbor Boeing 737 NG, în cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă

Legea introduce măsuri de protecție și în cazul animalelor capturate în sălbăticie.

"Art 8 (3) Capturarea animalelor în sălbăticie se face de către persoane competente, şi prin metode care nu provoacă animalelor durere, suferinţă, stres sau vătămări de durată care pot fi evitate. (5) În situaţia în care, după capturare sau în timpul acesteia, se constată că animalul este rănit ori într-o stare de sănătate precară, acesta este examinat de către un medic veterinar sau o altă persoană care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 24 şi se iau măsuri de reducere la minimum a suferinţei animalului sau, în cazul în care există o justificare ştiinţifică, autoritatea competentă poate acorda derogări de la cerinţa de a lua măsuri pentru a reduce la minimum suferinţa animalului", potrivit sursei citate.

Dispoziţiile legii promulgate de Klaus Iohannis se aplică în cazul următoarelor animale: "animale neumane vertebrate vii, inclusiv forme larvare care se hrănesc autonom şi forme fetale de mamifere începând cu ultima treime a stadiului lor normal de dezvoltare; cefalopode vii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.