Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a semnat: Termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare se prelungește cu 150 de zile în cazul falimentului societăţilor

iohannis semnatura

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede că termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment creşte de la 90 de zile la 150 de zile, informează Agerpres.

Actul normativ vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Acest act normativ prevede creşterea termenului de valabilitate, de la 90 de zile la 150 de zile, a poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment, aferente contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15, garanţii prevăzute în anexa nr.1, Secţiunea A din Legea nr.237/2015.

De asemenea, legea vizează încetarea de drept a contractelor de reasigurare, motivat de faptul că aceste contracte de reasigurare încheiate anterior deschiderii procedurii de faliment, de către asiguratorul aflat în proces de insolvenţă, pot produce (în raport de clauzele contractuale) efecte şi ulterior încetării contractelor de asigurare.

Garanțiile de bună execuție

Se modifică şi OUG nr.19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale în ceea ce priveşte termenul de reconstituire a garanţiei de bună execuţie, termen care creşte, de asemenea, de la 90 de zile la 150 de zile.

"Operatorii economici aflaţi într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, au dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni. Prevederile se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv. Durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării", prevede legea.

Creanțe

Actul normativ mai stabileşte că cererea de prelungire a termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat poate fi formulată oricând de către administratorul concordatar, până la dispunerea închiderii procedurii, în conformitate cu prevederile prezentei legi. Cererea va fi însoţită de hotărârea adunării creditorilor concordatari de aprobare a prelungirii.

Creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv în condiţiile art. 253 îşi pot recupera creanţa prin orice alte modalităţi prevăzute de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.