Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis anunță că a avut o 'discuție lungă' cu premierul Viorica Dăncilă: 'E o discuție exploratorie, nu e greșit'

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel, a anunţat, vineri, Administraţia Prezidenţială, care subliniază că un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia, şi că "în această etapă" ar reprezenta "o încălcare a dreptului internaţional relevant". Apoi, președintele a sunat-o pe Viorica Dăncilă și a primit lămuriri.

”Am avut o discuție destul de lungă (n.r. cu premierul). I-am explicat doamnei Dăncilă câteva chestiuni. Cred că a înţeles un pic mai bine care sunt probleme trebuie luate în considerare. Înțeleg că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuție în jurul acestei teme. E o discuție exploratorie, nu e greșit. De acolo până la o mutare efectivă e cale lungă. Respectăm legislația internațională. Există tratatele internaționale, noi suntem parte, suntem membri ONU. Noi suntem membri ONU, există numeroase rezoluţii ONU care spun foarte clar că nu se vor muta ambasade la Ierusalim până nu se înţeleg cele două părţi. Argumentul logistic nu are niciun sens. Tuturor le-ar fi mai uşor să lucreze lângă domiciliu, dar nu este cazul şi acest argument în niciun caz nu ţine. De asemenea, Uniunea Europeană are o linie foarte clară în acestă chestiune - nimeni din Uniunea Europeană nu îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până când nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină de afară să le spună. Este o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate, iar când se lămuresc lucrurile şi nu mai există niciun impediment, numai atunci se poate discuta concret despre mutarea ambasadei la Ierusalim.

Citește și: Bătaie de joc la adresa României! Ce decizie radicală a luat Comisia Europeană

Ştiu că a existat argumentul cu SUA. Îmi amintesc de acel banc din vremea comunismului: Cum facem să fie mai bine în România? Declarăm război Statelor Unite. Este un banc care între timp nu mai are niciun farmec şi cred că nu putem să comparăm situaţia României cu situaţia SUA. SUA sunt cea mai mare putere politică, economică şi au o abordare care le aparţine. Noi avem o abordare care de mai bine de jumătate de secol caracterizează diplomaţia românească şi noi am făcut acolo, în Orientul Mijlociu, o figură foarte bună. Am avut o abordare diplomatică echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare, toate părţile şi-ar pierde încrederea în diplomaţia românească. Practic, cine ar forţa o astfel de mişcare pur şi simplu ar da cu piciorul la peste o jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes în Orientul Mijlociu. Acel memorandum nu a fost expediat la Președinție, probabil o să vină în zilele următoare.”, a spus Iohannis, luni seara.

Citește și: Patronul Cris-Tim acuză: „Sunt 3-4 multinaţionale care au negociat tot. Nu mai avem loc.“ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.