DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis anunță deciziile IMPORTANTE luate în cadrul ședinței CSAT

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis Inquam Photos

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat marți, 21 martie, deciziile importante luate în cadrul ședinței CSAT de marți, printre subiectele de pe ordinea de zi aflându-se mandatul României pentru Summitul NATO de la Buxelles.

nato-din-polonia_1186854.html" target="_blank">Klaus Iohannis: România va trimite militari la forța NATO din Polonia

„O primă temă s-a referit la Informarea referitoare la stadiul îndeplinirii, în 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în 2026 şi în perspectivă.

Totodată, am aprobat astăzi o formă actualizată a acestui Program, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru Ministerului Apărării Naţionale.

Scopul Programului este acela de a asigura capabilităţile necesare Armatei pentru protejarea intereselor naţionale şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale.

Subliniez că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale are un impact dublu asupra securităţii naţionale. Pe de-o parte, impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar, pe de altă parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă şi cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă.

Aveţi copii în întreţinere? Decizia SURPRIZĂ luată de Camera Deputaților

Prin  punerea în aplicare a Programului, actualizat şi în acord cu autorităţile NATO, se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, şi aş exemplifica aici: transportoare blindate 8x8 şi 4x4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele.

Tot în cadrul ședinței, am analizat şi aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai.

Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018.

Aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi  solidităţii relaţiei trans-atlantice, o relaţie bazată pe unitatea şi solidaritatea între aliaţi. Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul Summitului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre.

În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării am analizat și activitatea Ministerului apărării, Ministerul Afacerilor Interne, SIE, SPP şi STS în anul 2016, precum și principalele obiective ale acestora pentru anul în curs 2017. Ținând cont de evenimentele interne și internaționale, instituțiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi-au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate.

De asemenea, am evaluat și activitatea desfăşurată în cursul anului trecut de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică și de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO în anul 2016, precum şi prioritățile de acțiune pentru 2017.

La finalul şedinţei, am analizat şi Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului României.”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.