Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis are o întâlnire CRUCIALĂ cu Emmanuel Macron: 'Vom semna o declarație politică privind Parteneriatul Strategic'

presidency.ro
iohannis macron

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 26 noiembrie a.c., la sediul Ambasadei României la Paris, o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța. El a anunțat că marți se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron, o declarație politică privind Parteneriatul Strategic dintre România și Franța.

Parteneriatul strategic cu Republica Franceză a fost lansat la 4 februarie 2008, ca urmare a semnării a unei Declaraţii comune de către Preşedinţii României şi Republicii Franceze.

Citește și: Senatorii au trecut tacit această lege! Sunt vizați toți șoferii

Parteneriatul presupune consultări permanente şi concertare în baza unui mecanism de cooperare şi schimb de informaţii, asupra principalelor dosare europene de actualitate, cu accent pe domeniile: protecţia mediului, transporturi, energie, dezvoltare regională.

În februarie 2013, Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Franceză a fost actualizat, prin semnarea, de către Prim-miniştrii celor două ţări, a unei Foi de Parcurs, document care stabileşte noi orientări, acţiuni şi proiecte comune de cooperare bilaterală, inclusiv la nivel UE, pentru perioada 2013 – 2017.

Citește și: Atenție! Schimbare radicală la STB-Sancțiuni dure pentru acești călători

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Mulțumesc, domnule ambasador!

Dragi români,

Sunt bucuros și emoționat să mă aflu din nou alături de voi în acest context deosebit! Peste câteva zile vom sărbători Centenarul Marii Uniri.

Citește și: Senatorii au trecut tacit această lege! Sunt vizați toți șoferii

Este un moment simbolic, de extraordinară bucurie pentru noi toți. Și este firesc să fie așa, fiindcă Marea Unire a însemnat, pe lângă înfăptuirea ”visului de veacuri” al românilor, și o transformare profundă a țării noastre. Unirea a adus cu sine modernizarea României și integrarea ei în rândul națiunilor europene.

Știm cu toții însă că ziua mult așteptată a venit după o perioadă foarte grea. La începutul anului 1918, când țara era sub ocupație străină, când populația se confrunta cu mari lipsuri, puțini și-au imaginat că 1 decembrie îi va găsi pe românii din Vechiul Regat alături de cei din Basarabia, Bucovina și Transilvania.

Citește și: Atenție! Schimbare radicală la STB-Sancțiuni dure pentru acești călători

Au fost sacrificii foarte mari pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, urmate de eforturi politico-diplomatice neobosite. Mai presus de toate, însă, a existat speranță și o încredere fără margini a înaintașilor noștri de la 1918 într-un destin comun al tuturor românilor.

Dragi români,

Știm cu toții că Franța a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial. Misiunea militară condusă de generalul Berthelot a avut un rol determinant în victoriile obținute în vara anului 1917. Frăția de arme care s-a creat în acele împrejurări dramatice a întărit relațiile de prietenie dintre români și francezi. Rezultatele militare și votul popular au trebuit consfințite ulterior în plan diplomatic, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris.

Citește și: Decizie finală! Acest politician a demisionat din Guvernul Dăncilă

Aici, granițele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne. Franța a jucat, așadar, un rol de seamă în recunoașterea Marii Uniri.

La o sută de ani după acest moment, iată că România și Franța sunt tot împreună. Acesta este de altfel și scopul vizitei mele la Paris, să mă asigur că această relație, care a adus atâtea satisfacții, atât românilor, cât și francezilor, va continua și va deveni tot mai puternică.

Citește și: Lovitură în plin pentru gigantul RCS&RDS! Toți clienții săi sunt vizați

Pentru aprofundarea acestei relații voi semna, împreună cu președintele Emmanuel Macron, o declarație politică privind Parteneriatul Strategic dintre țările noastre.

Când am venit pentru prima dată la Paris, în calitate de președinte, în februarie 2015, am convenit cu omologul francez de atunci organizarea unui sezon cultural care să se deruleze, succesiv, în Franța și în România. Iată că proiectul nostru din 2015 a fost concretizat: mâine, împreună cu Președintele Emmanuel Macron, lansăm oficial, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franța – România.

Citește și: Ludovic Orban, scrisoare către Guvern:,Este imperios necesar ca într-un timp cât mai scurt, Guvernul României să facă această cerere’

Acesta va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziții. Sunteți cu toții bineveniți și vă invit să participați la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi.

Având în vedere că Sezonul va acorda o atenție specială tinerilor, vă rog, dragi studenți - sunteți câteva mii în Franța – și dragi tineri, să participați și să utilizați această ocazie pentru a crea noi punți de legătură și dialog între România și Franța, pentru că voi reprezentați viitorul acestei relații.

Citește și: Senatorii au trecut tacit această lege! Sunt vizați toți șoferii

Dragi români,

În urmă cu două săptămâni, am participat aici, la Ambasadă, la o masă rotundă dedicată cercetării, științei și tehnicii în Anul Centenar. Spuneam atunci că noi, românii, avem toate ingredientele pentru a reuși.

Acest lucru este valabil nu numai pentru domeniul cercetării, ci pentru toate domeniile. Iar ingredientele despre care vorbeam nu se află doar în România, ci și aici, chiar în această sală. Prin faptul că sunteți specialiști în domeniile în care activați, prin felul în care profesați și în care v-ați integrat în societatea franceză, dumneavoastră reprezentați cu cinste România și pentru aceasta vă mulțumesc!

Citește și: Atenție! Schimbare radicală la STB-Sancțiuni dure pentru acești călători

Români iluștri au studiat, au profesat, au creat artă de mare valoare și și-au prezentat invențiile tehnice la Paris. Întorși în România, ei au contribuit decisiv la dezvoltarea țării noastre, prin cunoștințele acumulate sau prin ideile generoase, de libertate, de egalitate, de afirmare a unor drepturi.

Cunosc bine aspirațiile și dificultățile pe care le întâmpinați. În acest moment special, vă îndemn să fiți mai uniți decât oricând și să rămâneți la fel de implicați pentru a contribui, fie la Paris, fie chiar în țară, la modernizarea României.

Citește și: Decizie finală! Acest politician a demisionat din Guvernul Dăncilă

Poate că unificatorul, catalizatorul care unește ingredientele la care am făcut referire este redobândirea încrederii într-un destin: cel al unei Românii puternice, europene, care își respectă trecutul și privește cu încredere spre viitor. Vă mulțumesc!

Iar cu ocazia Zilei Naționale, dați-mi voie să vă spun de pe acum: ”La mulți ani! La mulți ani, România!””

Citește și: Lovitură în plin pentru gigantul RCS&RDS! Toți clienții săi sunt vizați .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.