Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis are tot interesul să nu intre în conflicte

revista presei

Evenimentul Zilei:

Klaus Iohannis a avut două campanii electorale net diferite. Una de pînă la primul tur și alta între cele două tururi. Pînă la primul tur, Klaus Iohannis a dat curs unui program prezidențial amintind izbitor de cel al lui Ion Iliescu: un președinte pentru liniștea noastră, disociere clară de stilul Traian Băsescu, asumarea unei președinții situate deasupra partidelor, prin concretizarea sintagmei Președintele tuturor românilor, strategia lui Pas cu pas. Între cele două tururi, sfătuit și de Structuri, Klaus Iohannis a împrumutat accentele de program și de stil ale lui Traian Băsescu: supralicitarea rolului anticorupției în viața social-politică a țării, agresivitatea față de PSD, punerea la îndoială a Parlamentului. După victoria în alegeri, Klaus Iohannis s-a întors la Programul de dinaintea primului tur, program care corespunde nu numai unei viziuni, dar și unui fel de a fi.Păstrarea într-o neutralitate a tăcerii majestuoase ține mai întîi de viziunea asupra Președintelui. Potrivit lui Klaus Iohannis, președintele trebuie să fie al tuturor românilor și, prin asta, al tuturor partidelor. Prin urmare, orice atac la un partid riscă să pună la îndoială postura de mediator. Viziunea asta își are temeiul nu numai în reacția la președinția lui Traian Băsescu, dominată de conflicte, dar și în personalitatea lui Klaus Iohannis. Traian Băsescu a dus o politică de conflicte și pentru că el se simte în elementul lui cînd vine vorba de un conflict și, prin urmare, conflictul îl avantajează. Pe Klaus Iohannis conflictul nu-l avantajează. Are, așadar, tot interesul să nu intre în conflicte. Sondajele de opinie dovedesc că-i stă mult mai bine acolo, în Dealul Cotrocenilor, ca pe un pisc constituțional, decît în Valea mlăștinoasă a politicii moldo-valahe.

Digi24:

Un articol semnat de politologii Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan a deranjat Ambasada Rusiei de la Bucureşti. După ce politologii au scris că „Vladimir Putin a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist”, ambasadorul Oleg Malginov i-a calificat drept bădărani. In replica, Vladimir Tismăneanu a precizat despre reacția ambasadorului ca Rusia ar trebui să înţeleagă că România nu mai face parte dintr-o organizaţie de tipul Pactului de la Varşovia: „Libertatea de expresie în România contemporană nu este limitabilă prin intervenţiile unui ambasador, fie el şi al unei mari puteri nucleare cum este Rusia. Este cazul ca Rusia să înţeleagă că România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă nu mai fac parte dintr-o organizaţie de tipul Pactului de la Varşovia. Asemenea presiuni, asemenea ingerinţe sunt intolerabile. Cred că la Bucureşti s-a testat cât de departe se poate merge prin asemenea presiuni”.

Romania Libera:

Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orban, a numit-o pe Katalin Szili, fost președinte al Parlamentului din Budapesta, în funcția de împuternicit special al Guvernului ungar pentru autonomie. Anunțul a fost făcut la Cluj de europarlamentarul -FIDESZ László Tökés, care a declarat că rolul lui Katalin Szili va fi acela de a formula armătura teoretică a conceptului de autonomie, de a încuraja și de a coordona mișcările autonomiste ale maghiarilor din afara granițelor Ungariei, precum și a de asigura reprezentarea internațională a acestor mișcări... Numirea unui împuternicit pentru autonomie al premierului maghiar a stârnit reacții în rândul politicienilor români, precum și în societatea civilă. Deputatul PNL Adrian Oros consideră că ”această decizie este nepotrivită și îngrijorătoare”.Parlamentarul liberal de Cluj consideră ”inacceptabil ca un oficial dintr-un stat european să aibă rolul de a coordona mișcări secesioniste într-un alt stat. Cum ar fi dacă premierul Ponta sau orice alt oficial român ar crea un post oficial cu misiunea de a încuraja secesionismul românilor din Ucraina sau din Serbia?” ... La rândul său, profesorul de istorie Victor Pop susţine că ideile de autonomie pe care le promovează extre-miștii maghiari nu sunt compatibile cu integrarea europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.