Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, atac la adresa PSD, în mesajul către tinerii magistrați: O perioadă nefastă pentru justiție

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție a noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii. În mesajul adresat absolvenților, Iohannis le-a transmis că au fost martorii uneia dintre cele mai nefaste perioade din istoria justiției din România.

Citește și: Ambasadorul SUA anunță o investiție RECORD a americanilor în România: Începe perioada Renașterii!

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 9 octombrie a.c., decretele de numire în funcție a noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii. Având în vedere actuala situație epidemiologică, evenimentul anual de primire a celor 188 de magistrați nu a putut fi organizat la Palatul Cotroceni. În acest context special, Președintele României a transmis un mesaj noilor magistrați.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Vă felicit pentru că ați ajuns în punctul în care vi se deschid orizonturile carierelor pe care le-ați ales! Sunteți de astăzi apărătorii drepturilor și libertăților cetățenilor. Este rodul unui efort susținut, al miilor de ore de muncă, de studiu temeinic și al hotărârii voastre de a vă pune energia, pasiunea și cunoștințele în slujba dreptății. Templul justiției se clădește atât pe conștiințe curate și drepte, cât și pe caractere puternice, iar românii așteaptă să aveți o conduită morală ireproșabilă.

Începând de astăzi, deveniți veritabile repere pentru societate, cu un rol esențial pentru consolidarea statului de drept în România. Judecătorii și procurorii sunt gardienii valorilor pe care un sistem de drept este clădit, acționând cu imparțialitate și profesionalism. O justiție independentă reprezintă un element de referință pentru statul de drept și, mai mult decât atât, este oglinda în care se reflectă, în cele din urmă, gradul de civilizație la care a ajuns o societate.

Generația dumneavoastră a resimțit pe deplin ce înseamnă imprevizibilitatea legislativă sau lipsa de stabilitate a unor repere clare, care să vă călăuzească în activitatea pe care astăzi o începeți, iar perioada dumneavoastră de formare s-a suprapus cu una dintre cele mai nefaste epoci pentru justiția din România.

Reacția fermă a societății, a partidelor democratice și folosirea tuturor pârghiilor constituționale pe care, ca Președinte al României, le-am avut la dispoziție au făcut ca acel asalt generalizat la adresa justiției și a statului de drept să fie stopat. Justiția este mai presus de interesul politic vremelnic, iar românii au dovedit că își doresc o societate cu un sistem juridic modern și european.

Recent, Guvernul României a prezentat primele rezultate ale unui efort de reconstrucție și a lansat o invitație la dialog reprezentanților sistemului judiciar, Consiliului Superior al Magistraturii și asociațiilor profesionale.

Vă îndemn să fiți mereu preocupați de aceste teme și să fiți parte a acestui dialog. Comunicarea și independența sistemului judiciar față de celelalte autorități ale statului, dar și modul în care profesioniștii din sistemul de justiție cooperează sunt la fel de importante pentru bunul mers al justiției, pentru că deciziile legislative vă privesc în mod direct și vă afectează activitatea.

O democrație autentică se consolidează în timp, iar dumneavoastră veți fi în prima linie a acestui efort. Integritatea, profesionalismul și justețea fiecărei decizii pe care o veți lua, a fiecărei interacțiuni cu justițiabilii construiesc, la nivel statal, imaginea justiției din România.

Vă doresc să vă păstrați energia și idealurile care v-au făcut să alegeți această profesie și vă urez mult succes în activitate!”, scrie Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.