DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis, atacuri la PSD, în plenul CSM: A fost un an foarte GREU pentru justiție

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis participă la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul căreia se alege noua conducere a Consiliului. Iohannis a explicat că a fost un an foarte greu pentru justiție, din cauza schimbărilor încercate de PSD.

”Mă bucur să ne revedem, așa, o dată pe an – nu este nici prea des, nici prea rar – și prezența mea astăzi aici vă rog să o vedeți ca și o încurajare instituțională. Din acest motiv, dați-mi voie să felicit conducerea care își încheie mandatul – doamna Președinte, domnule Vicepreședinte – pentru munca depusă. A fost un an foarte greu, vă felicit pe toți pentru echilibrul pe care ați reușit să îl păstrați în sistem.

Anul 2018 a fost marcat, cu siguranță, în acest sistem de modificarea legilor de organizare și funcționare a sistemului judiciar și a legislației penale, care este încă în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru sistemul judiciar din România, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie și va prezenta o provocare pentru perioada următoare. În cadrul acestui demers, CSM îi va reveni o misiune deosebit de importantă, ce presupune, poate mai mult ca niciodată, afirmarea rolului său constituțional de garant al independenței justiției.

Deși ne-am aflat într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, și subliniez acest lucru, reușind să acționeze cu echidistanță față de actorii implicați. Vă rog să continuați cu aceeași determinare să fiți permanent racordați la vocea interioară a sistemului, care reclamă cu tărie necesitatea apărării și consolidării independenței activității judecătorilor și procurorilor, dar și a sistemului judiciar în ansamblu.

Izolarea și divizarea corpului magistraților nu duc la nimic productiv. De aceea, consider că, în ceea ce privește justiția, Consiliul Superior al Magistraturii poate și trebuie să promoveze o viziune unitară și să fie chiar el un exemplu de unitate și efort comun reunit în jurul principiilor și valorilor celor mai de preț ale unei democrații consolidate: independența justiției, separația puterilor în stat, un echilibru al puterilor și, foarte important, o colaborare loială între acestea.

Legislația penală și legile justiției, modificate în anul 2018, au fost contestate atât în interiorul sistemului, cât și de societatea civilă, precum și de partenerii și aliații noștri externi. Forma finală a legilor justiției, adoptate de Parlament, a făcut obiectul unor opinii extrem de critice ale Comisiei de la Veneția, iar Parlamentul European chiar a adoptat și o rezoluție care vizează direct Guvernul României. De asemenea, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, Guvernul are de îndeplinit noi condiționalități.”, a spus Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.