Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, avertisment în discuţiile cu şefii de state din UE şi nu numai: Dezinformarea și acţiunile hibride, provocări comune

Klaus Iohannis videoconferință

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, desfăşurată prin sistem de videoconferinţă.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a reiterat în intervenţia sa angajamentul României pentru sprijinirea perspectivei europene a celor mai angajaţi parteneri estici, în acord cu progresele individuale. De asemenea, şeful statului a exprimat susţinerea ţării noastre pentru o abordare mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa cooperării în domeniul securităţii, în măsură să răspundă intereselor legitime ale Uniunii şi statelor partenere din regiune.

"Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat statele partenere să continue procesele de implementare a reformelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru a mobiliza beneficii concrete în favoarea cetăţenilor şi, în funcţie de nivelul de ambiţie definit în relaţiile proprii cu Uniunea Europeană, pentru a progresa pe calea realizării aspiraţiilor lor europene", se arată în comunicat.

Şeful statului a subliniat şi importanţa deosebită a agreării unor obiective sectoriale concrete în cadrul Parteneriatului Estic, de natură să genereze proiecte prioritare în cadrul agendei post-2020 şi să conducă la o cooperare regională consolidată şi la creşterea rezilienţei statelor Parteneriatului.

O temă importantă abordată în cadrul reuniunii a fost gestionarea provocărilor comune generate de dezinformare şi de amplificarea acţiunilor hibride, context în care şeful statului s-a pronunţat pentru o consolidare a comunicării strategice şi pentru o implicare responsabilă a autorităţilor din statele partenere în scopul promovării beneficiilor reale ale parteneriatului pentru cetăţeni.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei COVID-19, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, respectiv de circa 1,75 milioane de euro, precum şi trimiterea de personal medical.

La reuniune, alături de şefi de stat şi de guvern din state membre ale Uniunii Europene, au fost prezenţi preşedinţii Ucrainei şi Republicii Azerbaidjan, prim-miniştrii Republicii Moldova, Georgiei, Republicii Armenia şi Republicii Belarus.

Reuniunea liderilor din statele membre ale Uniunii Europene şi din statele partenere din Vecinătatea Estică a oferit prilejul pentru reafirmarea angajamentului comun faţă de valorile fundamentale şi obiectivele de consolidare a Parteneriatului Estic, precum şi pentru transmiterea unui mesaj de unitate şi solidaritate în contextul provocărilor regionale amplificate de epidemia COVID-19. În perspectiva Summitului planificat la începutul anului viitor, discuţiile au vizat fixarea liniilor strategice pentru dezvoltarea obiectivelor Parteneriatului Estic post-2020, dar şi evaluarea sprijinului concret al Uniunii Europene pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19 şi a impactului asupra economiilor din regiune.

Consultările privind viitorul Parteneriatului Estic, lansate în perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat un consens larg referitor la consolidarea pe mai departe a acestei iniţiative de succes, precum şi cu privire la rolul important al rezultatelor generate de aceasta, în beneficiul cetăţenilor din statele partenere, subliniază Administraţia Prezidenţială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.