Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre secretizarea costurilor deplasărilor sale externe: 'Așa e legea, ar fi culmea să o încălcăm'

Global Jet
global Jet iohannis avion

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat de ce nu sunt prezentate costurile deplasărilor sale în străinătate, că există o legislaţie care spune "exact ce se poate transmite" şi legea nu poate fi încălcată, conform Agerpres.

  • "Administraţia Prezidenţială este foarte corectă şi transparentă şi chiar preşedintele, personal, răspunde tuturor întrebărilor şi nu cred că există un temei serios pentru a ne bănui de altceva. În rest, fiind Administraţia Prezidenţială, există o legislaţie specială, care spune colegilor exact ce se poate transmite şi ce nu se poate transmite şi chiar nu-mi imaginez că vreţi să încurajaţi pe cineva din Administraţia Prezidenţială să încalce legea. Cred că ar fi chiar culmea", a afirmat Iohannis, întrebat de ce Administraţia Prezidenţială nu este transparentă faţă de cetăţeni şi nu prezintă costurile deplasărilor şefului statului în străinătate.

Întrebat care este secretul de stat în ce priveşte preţul cazării şi al transportului, şeful statului a spus: "O să vă explice colegele şi colegii de la administraţie mai în detaliu".

  • "Deci, repet, aşa este legea, ne place, nu ne place, putem să discutăm, poate o modificăm", a adăugat preşedintele.

Controverse după vizita în Singapore și Japonia

Vizita în Singapore și Japonia a stârnit controverse în România la vremea respectivă, având în vedere avionul închiriat de Administrația prezidențială, dar și de faptul că nu au fost făcute publice sumele necesare pentru închiriere. Suma totală care cuprinde și închirierea aeronavei de lux a ajuns la aproape 2,5 milioane de euro susțin sursele citate, transmit unele surse politice.

Scumpa vizită a strălucit mai mult prin luxul avionului închiriat de Administrația Prezidențială și oprirea (ca de fiecare dată) la ”halta” Sibiu.

Opririle pe aeroportul din Sibiu a avioanelor închiriate de Administrația Prezidențială pentru călătoriile Președintelui nu sunt deloc o excepție, ci o regulă, după cum reiese din datele analizate de boardingpass.ro.

Conform listei de zboruri efectuate de președinte în 2022 și primele două luni ale anului 2023, din cele 26 de călătorii avute de acesta în țară și străinătate, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul sibian. Motivul opririlor pe aeroportul din Sibiu, care au o durată de numai câteva zeci de minute, este necunoscut, notează sursa citată. Trebuie amintit că soția lui Klaus Iohannis, care a locuit la Sibiu pe toată perioada mandatelor acestuia, l-a însoțit pe președinte în multe deplasări.

Detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate

Administrația Prezidențială a răspuns acuzațiilor din spațiul public după ce Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au folosit un avion privit pentru vizita oficială din Asia.

”Precizăm că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Administraţia Prezidenţială, pentru news.ro.

Instituţia explică, însă, că detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate, potrivit legislaţiei în vigoare.

”În ceea ce priveşte selecţia aeronavei pentru executarea zborului special, precizăm că tipul aeronavei este stabilit în funcţie de opţiunile disponibile şi de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport şi raza de acţiune (scurt, mediu sau lung curier), iar Serviciul de Protecţie şi Pază verifică îndeplinirea condiţiilor de siguranţă şi securitate aeronautică impuse de legislaţia aferentă executării zborurilor speciale”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Șeful statului a mai închiriat avioane și pentru deplasări în New York, în Emiratele Arabe Unite sau în Islanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.