Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis dezvăluie ce a discutat, la Cotroceni, cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București

klaus iohannis

Klaus Iohannis dezvăluie ce a discutat la Cotroceni, cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, ambasadorilor statelor membre ale UE acreditați la București că aderarea României la Spațiul Schengen ar transmite un puternic mesaj de solidaritate din partea Uniunii și a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, în luna decembrie, a mandatului Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

„În cadrul întrevederii au fost abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie 2023. Președintele României a adresat mulțumiri Președinției spaniole a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări și crize cu consecințe semnificative la nivel european și global. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acționa în continuare în mod constructiv, în spiritul unității și al solidarității europene, principii de bază care au ilustrat acțiunea Uniunii pe parcursul ultimilor ani”, arată Administrația Prezidențială.

Președintele României a accentuat, în cadrul întâlnirii, importanța menținerii unității Uniunii Europene în toate acțiunile sale și a protejării valorilor și principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de criza din Orientul Mijlociu, și alte provocări precum cele economice, climatice sau migratorii.

În perspectiva discuțiilor de la Consiliul European, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanțial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acțiunile UE. În acest sens, s-a pronunțat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri și decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European.

Președintele României a susținut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar și la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienței acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.

„Referindu-se la importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfășurare, Președintele României a pledat pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanțare între angajamentele deja asumate și noile priorități de pe agenda europeană, și să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Președintele Klaus Iohannis s-a referit și la tema aderării României la Spațiul Schengen, a cărei materializare ar transmite un puternic mesaj de solidaritate și unitate din partea Uniunii și ar contribui substanțial la consolidarea securității europene. Mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit pentru aderarea țării noastre la Schengen, Președintele României a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil”, transmite Președinția.

Președintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2024, „succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite și a reafirmat deschiderea României de a continua să acționeze într-o manieră pozitivă pentru consolidarea Uniunii Europene, o Uniune capabilă să protejeze valorile pe care le reprezintă și pregătită să facă faţă provocărilor din viitor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.