Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis dezvăluie ce le va transmite liderilor UE, în plină pandemie: 'Voi cere o finanțare mai consistentă'

Administrația Prezidențială
iohannis consultari partide

Președintele Klaus Iohannis a spus joi ce mesaj va transmite membrilor Consiliului European. Iohannis va participa, joi, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.

„România este primul stat membru al UE care a primit acceptul Comisiei pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă achiziția făcută de România în numele UE de 10 milioane va viza ventilatoare, măști și echipamente de protecție. Procedura de achiziție e independentă de procedurile derulate de Comisia Europeană, dar vom putea și noi să cerem o parte din acestă rezervă strategică. Vom prezenta eforturile făcute deja de România în proiect, voi cere o finanțare mai consistentă pentru acest mecanism. Le voi transmite partenerilor noștri din UE că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare intacte iar pentru asta trebuie eliminate blocajele. Libera circulație a bunurilor e esențială și pentru menținerea activității economice. Comisia Europeană a elaborat deja recomandări în acest sens. Un alt aspect pe care îl voi menționa e repatrierea românilor aflați fie în afara UE, fie în state membre, care vor să revină în România. E importantă cooperarea, mai ales că multe state au impus restricții. Cea mai vulnerabilă categorie sunt muncitorii sezonieri, facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă în contextul restricțiilor. Voi sublinia și necesitatea identificării unor soluții de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar și social. Efectele negative ale acestei pandemii asupra activității economice se fac resimțite la nivelul tuturor statelor membre și situația, din păcate, se înrăutățește constant. România ca și alte state membre este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial și prin urmare avem mare nevoie de o acțiune coordonată la nivelul Uniunii Europene”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că România e puternic afectată de criză „mai ales în sectorul industrial și avem mare nevoie de acțiune coordonată la nivelul UE”.

„În același timp, consider că este important să începem să gândim o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie un plan de acțiune bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecințelor și a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării. UE în ansamblul său și fiecare stat membru în parte, traversează în aceste momente o perioadă extrem de dificilă. Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid și să găsim cele mai bune soluții pentru toți cetățenii noștri”, a mai spus președintele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.