Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis îi retrimite lui Călin Popescu Tăriceanu o lege inițiată de Petre Daea: Președintele vrea reexaminare pe legea porcilor

iohannis birou semneaza

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis, Parlamentului joi, 18 ianuarie a.c., o cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor beneficia, in perioada 2018-2020, de o schema de sprijin financiar pentru aplicarea programului de sustinere a acestora in vederea producerii carnii de porc, pentru cresterea, ingrasarea si livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalita, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvernul. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 mil. lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat.

Citește și: CTP a analizat la sânge jocul Simonei Halep! Pentru ce s-a RĂZBUNAT cea mai bună jucătoare din lume

Vă prezentăm textul integral al cererii:

București, 18 ianuarie 2018

Domnului Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor

de suine pentru activitatea de reproducție

Citește și: Premierul interimar „ANULEAZĂ” decizia lui Mihai Tudose! Cine a fost repus în drepturi de către Mihai Fifor

Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție instituie o schemă de ajutor de stat pentru implementarea Programului multianual de susținere a activității de reproducție în sectorul creșterii suinelor, pentru fermierii care desfășoară activități de reproducție sau creștere ori îngrășare a suinelor, prin investiții pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducție noi sau în ferme de reproducție aflate în activitate ori în ferme aflate în conservare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.

La art. 2 alin. (4) legea transmisă la promulgare prevede că schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017-2020. Având în vedere dispozițiile art. 15 alin. (2) din Constituție, potrivit cărora legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, considerăm că norma trebuie reexaminată de către Parlament sub aspectul respectării principiului neretroactivității legii.

Citește și: Omenirea se CUTREMURĂ! Ce fel de arme vor să dezvolte americanii

În ceea ce privește acordarea ajutorului de stat, semnalăm că art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996 prevede că ajutorul de stat nou, supus obligației de notificare, poate fi adoptat și acordat numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.

Citește și: Cadou INCREDIBIL! Ce SURPRIZĂ le pregătește deținuților Ministerul Justiției

Întrucât legea trimisă la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa în vigoare, conform art. 78 din Constituție aceasta va intra în vigoare la 3 zile de la publicare. Totodată, art. 20 alin. (3) din legea transmisă la promulgare prevede că, în situația în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează și/sau se modifică în mod corespunzător. Aceste dispoziții, ce pun în evidență faptul că la data adoptări legii nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare, în scopul evitării consecințelor negative - atât pentru statul român, cât și pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligații procedurale.

Citește și: GRANZII Europei, alături de Ion Țiriac! Cine sunt milionarii care participă la vânătoarea de la Balc

În vederea realizării unui cadru normativ coerent de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție considerăm că se impune reexaminarea întregului conținut normativ al legii transmise la promulgare, care să țină cont și de obligațiile ce-i revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS - WERNER IOHANNIS

Citește și: Atenţie! Peste 600 de joburi vor fi scoase la concurs, după ce statul român a bătut palma cu un gigant german .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.