DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis, întâlnire la nivel înalt cu prim-ministrul Estoniei: Ce s-a discutat

express.co.uk
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 24 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Estonia, Jüri Ratas, cu prilejul vizitei pe care acesta a efectuat-o la București.

Discuțiile au vizat subiecte aflate pe agenda europeană, bilaterală, regională, respectiv din domeniul securității. În contextul în care, la 1 iulie 2017, Estonia va prelua, pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), premierul eston a prezentat prioritățile pe care țara sa și le-a stabilit în acest sens și care se referă la o economie europeană deschisă și sustenabilă, o Europă sigură pentru cetățenii săi, o Europă îndreptată spre digitalizare și inovare.

Premierul eston a menționat că Estonia este un susținător puternic al aderării României la Spațiul Schengen. Președintele României a mulțumit oficialului eston pentru prezența sa la București, aceasta fiind prima vizită bilaterală a unui prim-ministru al Republicii Estonia în țara noastră. Totodată, a exprimat sprijinul pentru prioritățile Estoniei în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE.

Cei doi înalți oficiali au discutat și despre dezvoltarea Pieței Digitale a UE, Președintele Klaus Iohannis subliniind că România acordă o importanță deosebită acestui subiect, având rezultate foarte bune în domeniul digital. Președintele României a salutat nivelul foarte bun al relației bilaterale, aspect confirmat de deschiderea recentă de ambasade în cele două țări. În plan economic, cei doi interlocutori au exprimat interesul ca anul 2018, cu încărcătură istorică pentru ambele țări - România sărbătorind 100 de ani de la Marea Unire, iar Estonia 100 de ani de la declararea independenței - să reprezinte prilejul pentru stimularea cooperării economice bilaterale, prin organizarea de întâlniri ale mediului de afaceri din cele două țări.

În plan securitar, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța acordată de România consolidării posturii de apărare și descurajare a Flancului estic al NATO, inclusiv în contextul reuniunii șefilor de stat și de guvern din 25 mai. A evidențiat necesitatea unei acțiuni comune pentru o abordare mai coerentă a Flancului estic, care trebuie întărit în continuare. În acest sens, faptul că cele două state se numără printre acei Aliați care s-au angajat deja să utilizeze 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare reprezintă o contribuție importantă la întărirea legăturii transatlantice. Președintele României a exprimat, de asemenea, sprijinul țării noastre pentru lupta împotriva terorismului, prin alăturarea la eforturile întreprinse la nivel global în vederea combaterii acestui flagel.

Cei doi interlocutori și-au manifestat interesul pentru consolidarea Parteneriatului Estic. În context, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea României pentru ca Summitul Parteneriatului Estic care va fi organizat la Bruxelles, în noiembrie, în timpul Președinției estone a Consiliului UE, să fie unul de succes, orientat către rezultate concrete pentru partenerii estici.

Cei doi interlocutori au evidențiat, totodată, importanța unui sprijin activ pentru regiunea Balcanilor de Vest, sens în care Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii politicii ușilor deschise pentru extinderea UE cu țările din regiune, concomitent cu stimularea procesului de reforme în conformitate cu valorile europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.