Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis ar putea să fie dat în judecată dacă ignoră apelul pentru reforma tratatului UE: toți liderii UE sunt vizați (expert constituțional)

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis summit

Parlamentul European i-ar putea da în judecată pe liderii UE la Curtea Europeană de Justiție pentru încălcarea obligațiilor din tratate dacă refuză să reacționeze oficial la solicitarea oficială a parlamentarilor UE de a deschide Convenția pentru tratatele UE, a declarat un expert constituțional pentru EURACTIV.

  • Context: Deputații europeni au susținut o rezoluție la începutul acestei luni prin care au cerut liderilor UE să accepte să modifice tratatele prin intermediul unei Convenții. Conform obligațiilor sale din tratat, Consiliul European trebuie acum să voteze cu o majoritate simplă dacă dorește să o examineze sau nu.

"Pe 9 august, Parlamentul [UE] poate solicita în mod oficial Consiliului să acționeze. Pe 9 octombrie, [acesta] ar trebui să dea în judecată Consiliul la Curtea de Justiție pentru că nu a dat curs rezoluției sale", a declarat pentru EURACTIV fostul eurodeputat liberal Andrew Duff, unul dintre cei mai importanți experți în materie de reformă constituțională și a tratatelor UE. "Dacă eurodeputații nu dau curs acestei acțiuni, se vor alătura Comisiei și Consiliului în grămada de dezmăț", a mai spus fostul eurodeputat.

În ultimele luni a apărut un impuls pentru redeschiderea tratatelor UE pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, impulsionat mai întâi de propunerile rezultate în urma Conferinței privind viitorul Europei, experimentul de un an de democrație deliberativă în cadrul căruia cetățenii obișnuiți au avut un cuvânt de spus cu privire la elaborarea politicilor UE, și apoi de invazia Rusiei în Ucraina.

 

Conferința a convenit asupra a 49 de recomandări, printre care eliminarea vetourilor naționale într-o serie de domenii de politică, cum ar fi politica externă, noi competențe ale UE pentru a coordona politica de sănătate în urma pandemiei COVID-19, precum și puteri suplimentare de inițiativă legislativă și de control pentru Parlamentul European.

Între timp, chestiunea eliminării dreptului de veto în politica externă, de apărare și de securitate a UE a apărut în urma dificultăților întâmpinate în a ajunge la un acord asupra sancțiunilor împotriva Rusiei și a sprijinului militar pentru Ucraina în urma invaziei.

"Ei trebuie să reacționeze într-un fel sau altul", a spus Duff. Există mai multe opțiuni, "inclusiv o dezbatere privind convocarea sau nu a unei Convenții, eventual pregătită de un grup de reflecție independent".

Cu toate acestea, o reuniune a miniștrilor afacerilor generale ai UE și proiectul de concluzii al summitului UE din această săptămână nu menționează Convenția sau perspectiva deschiderii tratatelor.

În timp ce majoritatea guvernelor UE, inclusiv Germania, Franța și Italia, au declarat că sunt în favoarea modificării tratatelor, o minoritate de blocaj substanțială, formată în principal din state mai mici din nordul Europei și din țările baltice, "nu sprijină încercările nechibzuite și premature de a lansa un proces în vederea modificării tratatelor".

Vinerea trecută, Comisia Europeană a publicat prima sa comunicare privind recomandările, făcute de conferință, pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, le-a descris ca fiind "idei bogate și de mare anvergură pentru îmbunătățirea Uniunii noastre". Von der Leyen și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru redeschiderea tratatelor UE.

Potrivit lui Duff, guvernul ceh, care urmează să preia iminent președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE, organizează la mijlocul lunii iulie o discuție preliminară privind modificarea tratatelor. Cu toate acestea, nu se așteaptă nicio decizie privind lansarea unei Convenții constituționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.