DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis, la ceremonia internaţională de înmormântare a fostului președinte israelian

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis prim  plan

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat vineri, 30 septembrie a.c., la Ierusalim, la funeraliile fostului Preşedinte al Statului Israel, Shimon Peres, un moment de adâncă emoţie, întristare şi introspecţie.

Cu prilejul deplasării în Israel, Preşedintele României a avut scurte întrevederi cu Preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, și cu Prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu. Președintele Klaus Iohannis a transmis cele mai sincere condoleanţe poporului israelian şi a evocat personalitatea marcantă a lui Shimon Peres şi contribuţia însemnată pe care acesta a adus-o istoriei noastre recente, prin încrederea sa de nezdruncinat în posibilitatea unui „Nou Orient Mijlociu”, dominat de pace, stabilitate, înţelegere şi încredere. De asemenea, a arătat că, în amintirea poporului român şi a lumii întregi, Shimon Peres va rămâne una dintre cele mai răsunătoare și puternice voci ale militantismului pentru pace, toleranţă şi demnitate umană, dar şi un simbol al liderului vizionar, care considera că a-ţi sluji ţara cum se cuvine este cea mai onorabilă realizare.

Lovitură GREA pentru bănci: Ce se va întâmpla, începând de astăzi, în cazul debitorilor cu probleme

În convorbirea cu Preşedintele Rivlin, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat poziţia României, exprimată şi cu ocazia vizitei de stat efectuate la Ierusalim cu mai puţin de 7 luni în urmă, în martie 2016, privind angajamentul ferm al țării noastre de a consolida, pe toate palierele, relaţia bilaterală privilegiată cu Israelul, având în vedere interesele strategice convergente şi poziţionarea continuă de sprijin reciproc pe scena internaţională.

În acest context, Preşedintele României a reiterat invitația adresată Preşedintele Rivlin de a efectua în 2017 o vizită oficială în România. În discuția cu premierul Netanyahu, Președintele Iohannis a pus accentul pe importanţa continuării cooperării sectoriale dintre cele două state, cu accent pe domeniile IT și noilor tehnologii.

Cu ocazia participării la ceremonia de la Ierusalim, Preşedintele României a mai avut scurte discuții cu o serie de omologi și înalți oficiali prezenți: Președinții Franței, Germaniei, Slovaciei, Poloniei, Ciprului, precum și cu Regele Spaniei, Marele Duce de Luxemburg, Prim-miniștrii Canadei, Belgiei și alții.

În delegația oficială care l-a însoțit pe Președintele Klaus Iohannis la funeraliile fostului Președinte Shimon Peres a participat și deputatul Aurel Vainer, Președintele Comunității Evreiești din România.

La ceremonia de la Ierusalim dedicată lui Shimon Peres au mai participat numeroși lideri politici și personalități, precum Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, Președintele Franței, François Hollande, Președintele Germaniei, Joachim Gauck, Prințul Charles de Wales, Regele Spaniei, Felipe VI, Președintele Italiei, Sergio Mattarella, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, fostul Președinte american Bill Clinton.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.