Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură GREA pentru bănci: Ce se va întâmpla, începând de astăzi, în cazul debitorilor cu probleme

oameni asigurari banci

Regulile în creditarea ipotecară sunt schimbate, în baza unei ordonanțe de urgență adoptată recent de Guvern și care este aplicată începând de astăzi, anunță profit.ro. Astfel, băncile sunt obligate să caute soluții pentru reducerea poverii financiare în cazul debitorilor cu probleme, înainte să recurgă la executarea silită. De aceste prevederi vor beneficia, însă, doar cei care iau credite de acum înainte.

ULTIMA ORĂ: Descinderi ale Poliţiei la SMURD

Noua reglementare obligă băncile să găsească soluții pentru clienții ajunși în dificultate înainte să recurgă la executarea silită. Banca trebuie să ofere în scris soluții debitorului și să reducă ratele pe o perioadă de până la un an, fie pentru că acestuia i-au scăzut veniturile, fie pentru că dobânda a crescut cu mai mult de două puncte față de momentul contractării împrumutului.

Cristoiu, REACȚIE după atacul violent al lui Băsescu la patru jurnaliști

Executarea silită nu poate porni mai devreme de trei luni de la declararea scadenței anticipate a creditului. Aceasta este una dintre puținele prevederi care este aplicată și creditelor în derulare.

La rândul lui, consumatorul poate solicita creditorului să vândă singur imobilul înainte de declararea scadenței anticipate sau a executării silite, având la dispoziție în acest sens cel puțin șase luni. Abia după această perioadă va putea începe executarea silită. Astfel teoretic, debitorii, pot fi executați silit doar după aproape nouă luni în care nu și-au mai plătit ratele. Combinând acest efect cu cel al Legii dării în plată, atunci debitorul poate sta "gratis" aproape un an  în locuință și să rămână la urmă fără nicio datorie la bancă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.