Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, mesaj ferm privind egalitatea de gen: Este nevoie ca ritmul de recuperare a decalajelor să fie accelerat

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, deşi în România s-au făcut progrese importante în ceea ce priveşte egalitatea de gen, este nevoie ca ritmul de recuperare a decalajelor să fie accelerat, informează agerpres.ro

"Cred cu tărie că egalitatea între femei şi bărbaţi constituie un pilon al societăţii orientate spre viitor, pentru care avem datoria de a acţiona zi de zi fiecare dintre noi. (...) Ţara noastră a făcut deja paşi importanţi pentru angajamentul pe care l-am asumat de a înfiinţa noua profesie de expert în egalitate de şanse. Cu toate că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalităţii de şanse, suntem conştienţi de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităţilor, dar şi prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin", a afirmat Iohannis, la Conferinţa femeilor francofone. 

El a susţinut că, prin organizarea conferinţei, Capitala este, în aceste zile, o "adevărată agoră internaţională a egalităţii de şanse". 

"Ţară-fanion a francofoniei în regiune, România consideră că Organizaţia Internaţională a Francofoniei dispune deopotrivă de viziunea şi de determinarea necesare pentru a se angaja, alături de partenerii săi internaţionali, în provocările egalităţii de gen", a spus preşedintele. 

Potrivit acestuia, femeile care lucrează în economie, cercetare şi dezvoltare, cele care devin antreprenori şi cele care doresc să se lanseze în afaceri reprezintă modele pentru generaţia tânără, însă ele se confruntă cu o serie de probleme grave. 

"Ele au parte de un acces dificil la resurse de finanţare şi resimt lipsa unor reţele de susţinere profesională. Prezenţa lor este mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbaţii. Nu în ultimul rând, femeile sunt victimele unor stereotipuri şi prejudecăţi legate de rolurile şi abilităţile lor în familie, economie, dar şi în societate", a menţionat Iohannis. 

Şeful statului a salutat propunerea privind lansarea unei reţele a antreprenoriatului feminin francofon. 

Klaus Iohannis a anunţat că România sprijină adoptarea Strategiei francofone a egalităţii de gen la viitorul Sommet al Francofoniei din 2018, arătând că acest demers reprezintă o contribuţie concretă la universalizarea drepturilor fundamentale ale omului. 

El a subliniat că, de la Marea Unire, România a dat politicii, culturii, ştiinţei, educaţiei şi sportului o serie de importante personalităţi feminine. 

"Avem datoria să onorăm această preţioasă contribuţie, făcând din egalitatea de gen una dintre marile împliniri ale lumii, o preţioasă moştenire pentru generaţiile care vor urma", a completat şeful statului. 

La Conferinţa femeilor francofone participă şi secretarul general al Organizaţiei Internaţionale Francofone, Michaelle Jean, şi preşedintele Republicii Mauritius, Ameenah Gurib-Fakim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.