Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis nu a avut de ales: A promulgat o lege pe care anterior o contestase la CCR

klaus iohannis semneaza decrete

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea de modificare a statutului aleșilor locali,care prevede că încălcarea legislației privind conflictul de interese de către aleșii locali constituie abatere disciplinară și este sancționată prin reducerea indemnizației cu 10% pe o perioadă de 6 luni, transmite Mediafax.

Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, informează Administrația Prezidențială.

CITEȘTE ȘI: Ce boli poate ascunde o banală durere de cap. SEMNE că trebuie să mergi IMEDIAT la medic

Potrivit completării articolului 75 din lege, „fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum șase luni”.

Și articolul 57 (1) a fost modificat astfel:: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese și ale regulamentului de organizare și funcționare a consiliului, atrage aplicarea următoarelor sancțiuni: a). avertismentul; b). chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d). eliminarea din sala de ședință; e). excluderea temporară de la lucrprile consiliului și ale comisiei de specialitate; f). diminuarea indemnizației de ședință cu 10% pentru maximum șase luni; g). retragerea indemnizației de ședință, pentru o ședință sau două”.

Legea s-a aflat în fază de reexaminare, la cererea președintelui Klaus Iohanns.

CCR a admis parțial, pe 16 octombrie 2018, obiecţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, care argumentează că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese. Astfel, Curtea a declarat constituţional art. 75 alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali care prevede sancţiuni pentru aleşii locali care se confruntă cu conflicte de interese.

CITEȘTE ȘI: Ce boli sunt provocate de dinții prost îngrijiți

„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”, prevedea art 75 alin (1) votat în Parlament înaintea sesizării CCR.

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional pe 15 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.