Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis nu pare să aibă în mod realist decât o singură opțiune

iohannis

Hotnews:

Presedintele Klaus Iohannis a ramas ultimul reper de credibilitate, cu toate stangaciile, ezitarile si rateurile sale colosale in momente cheie. In jurul lui, se intinde un desert de ruine si scrum. Credibilitatea partidelor s-a prabusit dramatic, guvernul Ponta a cazut, in timp ce jumatate din liderii partidului sau trec pe la DNA. Ar fi stupid ca tocmai PNL sa revendice azi guvernarea. Variantele PSD pentru functia de premier arata una mai nefericita ca alta, daca numele vehiculate sunt reale: Vasile Dancu, George Maior, Valeriu Zgonea. Klaus Iohannis nu pare sa aiba in mod realist decat optiunea unui guvern de tehnocrati, sustinut de toate partidele ca solutie de avarie pana la alegeri. Am mai spus-o si o repet: este o solutie nefericita, insa toate celelalte arata infinit mai prost.  Un guvern tehnocrat nu are forta, nici capacitatea de a asuma proiecte majore. Acest guvern va putea insa gestiona treburile tarii pentru a evita escaladarea tensiunii sociale.Orice candidat din interiorul partidelor propus acum va intarata si mai mult strada si ar echivala cu un gest de sfidare, oricat de rezonabil ar suna numele propus... Promisiunea ca va tine cont de vocea strazii trebuie sa se regaseasca in lista viitorului cabinet... Nu mai poate accepta jumatati de  masura, nume compromise sau politruci intr-un viitor guvern cu scuza ca nu doreste sa interfereze cu vointa partidelor. Nu mai poate lasa formarea cabinetului exclusiv pe seama premierului desemnat fara sa-si exercite rolul de cenzor conferit de Constitutie, daca va fi cazul, desigur. Presedintele Klaus Iohannis va raspunde inclusiv el de performanta viitorului Guvern. Prin urmare, vrand, nevrand, seful statului se vede silit sa devina mai jucator decat si-ar dori. Guvernul Ponta l-a mostenit de la Traian Basescu. Viitorul guvern si-l ia pe semnatura.

Digi24:

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că foarte mulți politicieni și-au pierdut credibilitatea și doar o ofertă credibilă a acestora ar mai putea să fie răspunsul la nemulțumirile opiniei publice, dar că există și unii politicieni care nu pot fi reformați.„Dacă partidele politice, dacă politicienii, care sunt în acest moment sau care vin după alegerile următoare, vor avea o ofertă credibilă, atunci această ofertă ar fi răspunsul cel mai adecvat la nemulțumirile opiniei publice. Foarte mulți și-au pierdut credibilitatea. Unii politicieni nu pot fi reformați și nu avem nevoie de ei, dar Parlamentul da, trebuie reformat, sistemul în continuare trebuie să fie viabil. Eu în continuare cred în democrație, cred în sistemul parlamentar, dar vă mărturisesc că și eu însumi sunt dezamăgit în ceea ce privește activitatea multora din clasa politică și actualul Parlament, din acest punct de vedere, este mult mai defectuos decât parlamentele pe care le-am avut în anii '90 sau la începutul anilor 2000. Din acest punct de vedere avem ce corecta”, a afirmat Marko Bela.Fostul lider al UDMR a subliniat că democrația parlamentară nu este un sistem perfect, dar că deocamdată nimeni nu a reușit să inventeze ceva mai viabil sau ceva mai acceptabil. Acesta a spus că este îngrijorat cu privire la ceea ce se întâmplă, fiindcă nemulțumirile față de clasa politică „sunt justificate, au un temei real și se referă la lipsa de programe”.

RFI:

Presa franceză de azi continuă să se focalizeze pe situaţia din România după demisia guvernului condus de Victor Ponta. Două ziare acordă în particular spaţii largi. In cel de seară, Le Monde, Mirel Bran notează printre altele că « derivele clasei politice şi impunitatea elitelor corupte accentuează exasperarea opiniei publice ». In cotidianul de centru-stânga Libération este publicată o lungă cronică despre România. Tribuna din Libération este semnată de politoloaga de origine română Irène Costelian. Autoarea cotează că « în timp ce criza migranţilor continuă să agite Europa, la estul continentului România revine pe avanscenă pe fondul unor manifestaţii populare care au reuşit chiar să răstoarne guvernul şi pe atot-puternicul său premier Victor Ponta ». In continuarea analizei sale, Costelian constată că după tragedia de la clubul Colectiv, « festiva capitală a României şi-a închis uşile ; asta după ce devenise în ultimii ani una dintre cele mai căutate destinaţii pentru aşa-zişii « citybreakers » - amatorii de vacanţe scurte de ultim moment. Nu mai petrece nimeni în capitala României. Cele trei zile de doliu naţional au acţionat ca un catalizator social. A luat naştere o nouă mişcare cetăţenească ce-i atinge mai ales pe tineri dar şi pe părinţii lor. Reapar astfel din nou la suprafaţă fracturile trecutului, în continuare prezente ». « Incendiul de la clubul Colectiv a lovit tare generaţia anilor ’80, adică pe cei puţin peste 30 de ani. Produs incomplet al sistemului ceauşist, această generaţie ocupă un loc aparte în populaţia ţării. Prea tânără pentru a fi contaminată de relele regimului comunist, ea este totodată prea bătrână ca să se poată declara inocentă. E vorba de generaţia românilor « luminaţi », deschişi spre lume, tineri activi ale căror vieţi cotidiene nu diferă foarte mult de cele ale omologilor lor din New York, Paris sau Berlin. Evenimentul tragic de săptămâna trecută i-a marcat însă profund şi pe părinţii acestora. Fiecare dintre ei s-a gândit că poate şi propriul lor copil era la concert ».

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.