Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: Rolul ONU devine tot mai important

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi seara că rolul ONU devine tot mai important în actualul context de securitate, pe care l-a catalogat ''volatil'', şi a precizat că aniversarea a 60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite poate fi un prilej pentru promovarea intereselor naţionale şi profilarea ţării noastre ca stat puternic şi implicat în lume.

Citește și: VIRAL Cea mai tare prevedere din legea anti-fumat: Ce categorie periculoasă e exceptată

"În actualul context de securitate volatil rolul ONU devine tot mai important. Anul 2015 a fost un an care a pus la încercare comunitatea internaţională în general şi UE, în special. Faptul că la ora actuală aproape 120.000 de persoane sunt implicate în diverse misiuni ONU arată disponibilitatea Organizaţiei de a sprijini oamenii aflaţi în suferinţă, în acelaşi timp, acelaşi număr reflectă o realitate îngrijorătoare a crizelor şi diverselor regiuni ale globului. În noua arhitectură globală România îşi urmăreşte consecvent şi pragmatic obiectivele", a afirmat Iohannis.

El a precizat că Parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO şi UE reprezintă elementele fundamentale care definesc statutul ţării noastre şi cadrul de acţiune internaţională.

Citește și: Rareș Bogdan: Dragnea și Gheorghe Flutur sunt escroci, PNL, PSD, UNPR, UDMR - aceeași mizerie

"Date fiind evenimentele din vecinătate, obiectivul central al României a fost şi rămâne acela de a-şi consolida securitatea atât prin asigurarea mijloacelor naţionale, cât şi prin folosirea la maximum a parteneriatelor noastre strategice, în mod special cel cu SUA, precum şi apartenenţei la NATO", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că România pledează pentru o atenţie mai mare acordată Mării Negre, punct strategic pentru securitatea euroatlantică.

Citește și: O celebră artistă de renume mondial a fost condamnată la închisoare

Potrivit acestuia, Summitul NATO de la Varşovia din iulie anul viitor se profilează ca unul esenţial pentru proiectarea răspunsurilor ferme la provocările de securitate actuale.

Preşedintele Iohannis a menţionat că după 1990 România a realizat două mandate semnificative ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioadele 1990-1991 şi 2004-2005, şi a început să participe cu trupe la operaţiunile de menţinere a păcii.

Potrivit şefului statului, o iniţiativă semnificativă a României a fost rezoluţia privind promovarea şi consolidarea democraţiei adoptată în anul 2000 de Comisia drepturilor omului şi Adunarea Generală a ONU, iar un alt succes românesc a fost în 2005, prin rezoluţia 'Cooperarea între ONU şi organizaţiile regionale în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale'.

Citește și: Lege istorică promulgată de Klaus Iohannis: Vezi ce prevede

"Suntem decişi să ne implicăm şi să ne asumăm în continuare principiile definitorii care au consacrat ONU ca pe un for remarcabil de promovare a drepturilor omului. (...) Într-o lume din ce în ce mai complicată şi mai plină de provocări, aflată într-o strânsă interdependenţă şi dinamică multiplă, cooperarea devine o necesitate. Este nevoie de o acţiune fermă desfăşurată într-o logică a complementarităţii de interese ale tuturor actorilor. Principiile pe care se bazează ONU rămân esenţiale pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă comunitatea internaţională. Credem că reconectarea la valorile solide care fundamentează organizaţia este crucială", a completat Iohannis.

El a adăugat că aniversarea poate fi un prilej de "regândire profundă orientată şi mai puternic spre acţiune a oportunităţilor oferite de cadrul ONU pentru promovarea intereselor naţionale ale României şi profilarea sa ca stat puternic şi implicat în lume".

Citește și: SCANDALOS Ce conține, de fapt, cozonacul din magazine / FOTO

La gala aniversară ''60 de ani de la aderarea României la ONU'' au participat şi membri ai Cabinetului Cioloş, precum ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul de Interne, Petre Tobă, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, ministrul Muncii, Claudia Costea, ministrul Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, dar şi directorul SRI, Eduard Hellvig, consilierii prezidenţiali Simina Tănăsescu, Laurenţiu Ştefan, Ion Oprişor, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, directorul TNB, Ion Caramitru, reprezentanţi ai corpului diplomatic.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea unei misiuni filatelice, ştampilată şi semnată de şeful statului. "Este prima dată când folosesc o astfel de ştampilă", a mărturisit Iohannis.

Vezi și: Ciobanii au forțat intrarea în curtea Palatului Parlamentului. Poliția antirevoltă intervine

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.