Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, semnal de alarmă pentru Guvernul Tudose: 'Avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem'

Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis sincai

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea anului școlar, că România se confruntă cu o serie de „provocări urgente cărora trebuie să le răspundem”, atragând atenția asupra a două probleme: analfabetismul funcțional și rata abandonului școlar.

„Este clar că, indiferent de modul în care va arăta România, de cum se va dezvolta economia și de cum vom construi strategia națională pe educație, avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem. Chiar dacă ne place să credem că am bifat „misiune îndeplinită” pe tema alfabetizării, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcționali. Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația semnificația unui text scris și prin urmare întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații. O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă. Una dintre cele mai mari din UE. Nu ne putem permite acest lucru, ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educational este singura cale de supraviețuire a unei Românii puternice, iar eșecul său de ne condamnă la involuție”, a spus Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului școlar la Colegiul Gheorghe Șincai.

Klaus Iohannis a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, ”România educată”, rămâne o prioritate care îşi propune crearea unui sistem de învăţământ aşezat pe un făgaş predictibil şi care are elevul în centru.

„Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educaţiei, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicaţi. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanţi ai cadrelor didactice, cât şi ai părinţilor şi elevilor, împreună cu experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului privat. Proiectul naţional «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toţi cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist şi mai ales coerent”, a mai spus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.