Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis și Ludovic Orban, pe LITORAL de Ziua Marinei: ce RESTRICȚII sunt impuse în zonă

Inquam Photos - George Călin
Inquam Klaus Iohannis Ludovic Orban Iohannis Orban

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, sâmbătă, la manifestările de Ziua Marinei de la Constanţa. Ceremoniile se vor desfăşura fără spectactori din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus şi vor avea loc în portul militar, în acvatoriul Portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Constănţenii şi turiştii vor putea urmări o defilare a navelor militare de pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari sau pe faleza din Constanţa, conform News.ro.

Citește și: Orban: ‘Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă’

Forţele Navale au anunţat că Ziua Marinei se desfăşoară diferit faţă de alţi ani, din cauza măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

“Anul acesta, tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condiţiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează,

totuşi, câteva elemente tradiţionale”, se arată în comunicat.

La Constanţa, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară şi religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun.

În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuţiunea preşedintelui ţării. La ceremonii participă şi premierul Ludovic Orban.

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exerciţiul naval întrunit ”Forţele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia.

“Exerciţiul va debuta cu secvenţele de combatere a migraţiei transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata ”Regina Maria”, fregata ”Mărăşeşti”, nava purtătoare de rachete ”Lăstunul”, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim ”Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forţelor navale şi aeriene române. Pentru această secvenţă demonstrativă, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie.

FNR-20 continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare şi cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare.

Forţele Navale au mai menţionat că echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei ”Regina Maria” şi al navei purtătoare de rachete ”Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari, conform News.ro.

 

Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa.

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata ”Mărăşeşti”, urmată de corveta turcească TCG ”Heybeliada”, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă ”Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta ”Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, dragorul maritim 25 ”Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă ”Ştefan cel Mare” şi nava ”Apollo” a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

În anii trecuţi, manifestările de Ziua Marinei aveau loc pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, iar timp de aproximativ o oră şi jumătate militarii prezentau în faţa publicului exerciţii cât mai complexe, iar navele militare, aflate în aceeaşi zonă, puteau fi admirate de turişti şi de constănţeni.

La manifestările de la Constanţa asistau, în anii trecuţi, mii de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.